onsdag 25. juli 2018

Man Booker Longlist 2018, mange korte og politiske bøker.

Listen med titler nominert til den prestisjefylte Man Booker kom i går og jeg regner med flere av de mest dedikerte allerede er godt i gang med lesingen. Jeg gleder meg! Tradisjonen tro har jeg tatt en rask gjennomgang av de nominerte.

De nominerte bøkene (Bilde: Telegraph)

Man Booker oppgir å ha hatt rekordmange nominerte i år, hele 171 bøker kjempet om de 13 plassene på langlisten. Jeg har sett litt på hvilke bøker Goodreadsleserne forventet å finne på listen, i fjor traff de bemerkelsesverdig godt. Av de 10 bøkene flest GoodReadslesere forventet å finne på listen hadde åtte kommet med. I år er situasjonen en helt annen. Jeg er kanskje mest overrasket over at Winter av Ali Smith og The Only Story av Julian Barnes ikke var med. Av de 20 bøkene flest GoodReadslesere håpet å finne på Man Bookers longlist i år, var tre kommet med (The overstory, warlight og from a low and quiet sea).

Kort fortalt vil jeg si at årets liste er en samling relativt korte og politiske bøker, skrevet av forfattere jeg i liten grad har kjennskap til fra før. Listen er uventet, men veldig spennende! I en tid med økt proteksjonisme, nasjonalisme og stadig flere velgere i de ytterste politiske høyre- og venstrefløyene er det kanskje ikke så rart dommerpanelet har gått for en politisk liste som sier noe om ulikhet og konflikt. Men hvor har det blitt av de afrikanske og asiatiske bøkene? Er reglene endret igjen?

I tillegg til den ordinære Man Booker og internasjonale Man Booker, kåret man i anledning prisens 50-årsjubileum The Golden Man Booker, den beste boken de siste femtiårene. Vinneren ble annonsert 8 juli og var The English Patient av Michael Ondaatje. Gratulerer! Forfatteren er også nominert med Warlight til årets ordinære Man Booker.
Langlisten rommer tretten bøker - som omtales som "Man Booker-dusinet". Jeg vet flere gode norske bokbloggere har tenkt å lese disse bøkene og ser frem til å utveksle lesererfaringer og meninger underveis mot kåringen av en vinner 16.oktober.
 
Årets nominerte er:
 
Belinda Bauer (UK) - Snap *352 sider
En krimforfatter på Man Bookers longlist. Det skjer ikke så ofte. Plottet til boken høres spennende ut. Det er en varm sommerdag og elleve år gamle Jack etterlates i den havarerte bilen med søstrene sine. "Jeg er snart tilbake, Jack har ansvaret", er morens siste ord. Hun kommer aldri tilbake. Jack tar ansvaret, tre år senere bor de fortsatt i huset og Jack forsørger søstrene sine. Han passer også på at ingen vet at de er alene. Men hva skjedde egentlig med moren da hun forsvant?
 
Anna Burns (UK/Nord-Irland) - Milkman *352 sider (den også)
Mellomstesøster vet det er farlig å være interessant. Så hun jobber hardt for å unngå at moren finner ut at hun har en potensiell kjæreste og at hun har møtt "Milkman". Mannen til søsteren mistenker at noe er på gang og kort tid etter begynner ryktene å gå. Mellomstesøster blir "Interessant". Det er det siste hun ønsket, for de å være interessant er å bli lagt merke til og det er livsfarlig. Milkman handler om sladder og ryktespredning med enorme konsekvenser.
 
Mick Drnaso (USA) - Sabrina * 204 sider
En grafisk roman! Sabrina beskriver en verden uten personlig interaksjon og ansvar. Relasjoner er strippet for intimitet gjennom glødende dataskjermer. Etter Sabrina forsvinner blomstrer konspirasjonsteoriene på nett. Absolutt relevant i en tid der så mange skaper sine egne tolkninger av hendelser og fake-news og digitale ekkokammer florerer.
 
Esi Edugyan (Canada) -  Washington Black *432 sider
Kan et liv skrapet sammen fra asken noen gang blir helt, og hva er egentlig frihet? Spør Edugyan i denne boken om slaveri. Washington Black er en 11 år gammel slave som kjøpes av den eksentriske oppfinneren og motstandsmannen Christopher Wilde. To personer adskilt av avgrunnen slaveri utgjør begynner å se hverandre som mennesker. Lykken er imidlertid kortvarig, etter en mann blir drept tviges Washington på flukt. Vi får et gjensyn med The Underground Railroad.
 
Guy Gunaratne (UK)  - In Our Mad And Furious City *352 sider
Byen er altså London. Selvon, Ardan og Yusuf spiller fotball, lytter til musikk og kikker på jenter. Etter drapet på en britisk soldat endrer byen seg, og opprør gjør byen utrygg. Yusuf fanges av en bølge med radikale ideer i moskeen. Broren Irfan er blant de ivrigste mottakerene av budskapet som spres. Boken adresserer ytterkantene, og beskrives som provoserende, upolert og poetisk på samme tid.

Daisy Johnson (UK) Everything Under *272 sider
Gretel er interessert i ord. Hun vokste opp på en kanalbåt med moren, og sammen skapte de sitt eget språk. Hun har ikke sett moren siden hun var tenåring, det er nesten et helt liv siden. Gretel oppdaterer ordbøker, den isolerte jobben passer henne perfekt. Så ringer de fra sykehuset med informasjon som endrer alt. Litt etter litt kommer minnene om tiden i kanalbåten tilbake. Dette er Daisy Johnsons debutroman.

Rachel Kushner (USA) - The Mars Room *338 sider
Tidligere stripper Romy Hall har begynt soningen av to livstidsdommer i kvinnefengsel. På utsiden i en verden hun nå er permanent adskilt fra er hennes syv år gamle sønn. I fengsel må Romy tilpasse seg en ny virkelighet med alt vi har sett på Orange is the New black og litt til. Boken er en kritikk av de industrialiserte fengslene i USA.


Sophie Mackintosh (UK) -  The Water Cure *240 sider

I en verden ikke helt ulik vår egen tas det ekstreme forhåndsregler når man oppdrar jentebarn. Så utsatt er kvinner at Grace, Lia og Sky holdes adskilt fra verden. De lærer om grusomhetene som alle kvinner må kunne om kjærlighet. Dette er historien om de tre unge kvinnene, og om mennene som kommer for å finne dem. Tre fremmede som skylles i land av sjøen, med sultne og målrettede blikk. Boken handler om paternalistisk og kontrollerende omsorg, og om det egentlig vil si å overleve og om er mulig å overleve som kvinne i en mannsdominert verden. Dette er forfatterens første roman.

Michael Ondaatje (Canada) - Warlight *304 sider
Listas tungvekter vant Golden Man Booker for mindre enn tre uker siden. Forfatteren av Den engelske pasienten er med på listen med en ny bok! Handlingen er satt til London i 1945. Fjortenåringen Nathaniel og søsteren Rachel er etterlatt av foreldrene hos en karakter som går under navnet "the moth". De mistenker han er kriminell, men føler seg godt i varetatt av hans eksentriske vennegjeng bestående av menn og kvinner som har en felles historie og som nå dedikerer seg til oppgaven beskytte og utdanne de to nykomlingene. Mange år senere begynner Nathaniel å avdekke ting han ikke forstod.

Richard Powers (USA) - The Overstory *502 sider
Listas murstein. Hovedkonflikten i The Overstory står mellom mennesker og ikke-mennesker. Vi snakker ikke sci-fi, men trær og dyr. Ni fremmede, som alle på ulike sett er i stand til å kommunisere grunnet interaksjon fra trær samler seg om et felles prosjekt: å redde kontinentets siste mål med urørt skog. Denne virker ukonvensjonell, aktuell og litt krevende i formatet. Gleder meg til å lese The Overstory og håper den er mer Lincoln in the Bardo -orginal enn den er Umbrella-original.


Robin Robertson (UK/Skotland) The Long Take (Picador) *256 sider
En ung, kanadisk krigsveterean sliter med skader etter krigen og post-traumatisk stress. Han kan ikke returnere til familien i Nova Scotia, og begir seg heller ut på en reise for å finne frihet, forandring, anonymitet og rehabilitering. Vi følger ham gjennom en rekke dikt i mens han beveger seg gjennom etterkrigstidens New York, Los Angeles og San Fransisco.

Sally Rooney (Irland) - Normal People *ukjent sideantall, utgis 30 august.

Connell and Marianne vokser opp på et lite sted på den irske bygda. Her slutter imidlertid likhetene, de har ulik bakgrunn. Begge får plass på universitetet i Dublin. Romanen beskrives som en dypt politisk kjærlighetshistorie. Jeg har troen på denne!

Donal Ryan (Irland) - From A Low And Quiet Sea 493 sider.
Forfatteren gjør et comeback på longlisten til Man Booker, han var sist nominert for The Spinning Heart i 2013. I mens han i 2013 skrev om den veldig aktuelle finanskrisen i Irland skriver han i år om en syrisk flyktning, en drømmer med kjærlighetssorg og en mann som nærmer seg livets slutt.

Jeg håper vi blir mange som leser de nominerte bøkene i år, her er det virklig mange gode boktips for leselystne. Hvilke bøker håper du å se på shortlist, og hvor i haugen med nominerte kommer dere til å begynne?

Jeg synes The Overstory, Snap og Everything Under høres interessante ut, og starter nok med en av dem.
 

8 kommentarer:

 1. Ble akkurat glad for å se aktivitet fra deg på Goodreads og så dukker det opp innlegg i tillegg, hurra! Gleder meg til å lese og diskutere bøkene sammen med deg og de andre som er med. Har ikke rukket å begynne på noe enda, men jeg går i gang med Everything Under i ettermiddag.

  Som deg lurer jeg også på hvorfor ingen bøker fra Asia, Afrika eller Oseania kom med, for det var ikke mangel av gode kandidater derfra så det ut som. Jeg så noen nevnte på Goodreads at Ali Smith ikke ønsket at Winter skulle bli vurdert til årets Bookerpris, så det er godt mulig det er derfor hun ikke er med på listen (selv om det er umulig å si om hun ville kommet med dersom boken hadde blitt vurdert).

  Alt i alt kan jeg ikke klage på listen. I fjor ble jeg skuffet over at det nesten bare var kjente navn på listen og det kan jeg ikke akkurat klage over i år. Jeg har hørt om enkelte av de på listen, men har ikke spesielt god kjennskap til noen. Flere har jeg ikke en gang hørt om tidligere.

  Måtte gå tilbake å lese min omtale av Blacklands (Belinda Bauer) og ser at jeg der har vært usikker på om det jeg leste faktisk var krim eller om det var nærmere en roman. Sjangeroverskridende skriver en i kommentarfeltet mitt. Jeg likte den tydeligvis enda bedre enn jeg kunne huske også, så kanskje Snap ikke er en så stor overraskelse likevel. Ble i utgangspunktet litt paff da jeg så hennes navn på listen, siden krimforfattere sjelden kommer med. Jeg gleder meg uansett til Snap, enten jeg finner den Bookerverdig eller ikke. Satser på at det er en god bok uansett.

  Warlight er jeg usikker på om jeg ønsker å se på shortlist eller ikke. Det kommer nok an på kvaliteten på de andre bøkene, men uten å ha lest noen av de andre har jeg foreløpig satt boken som nr. 7 i min dynamiske rangering. Både begynnelsen og slutten var nydelig, men det var et godt stykke i midten hvor jeg mistet interessen, uten at jeg er helt sikker på hvorfor. Må prøve å skrive en omtale, kanskje jeg finner ut av det da. De siste 100 sidene var en fem-stjerner for meg, men ikke resten.

  Jeg elsket The Spinning Heart, er spent på om Ryan blir en favoritt i år også. Mest spent er jeg nok på den jeg begynner med, samt The Overstory og Normal People. Leste du Orfeo? Jeg begynte så vidt på den, men ga meg raskt. Håper jeg kommer lettere inn i The Overstory, selv om den er litt spesiell. Er også spent på Washington Black siden jeg også har begynt på og ikke klart å fullføre Half Blood Blues. The Long Take kan bli interessant. Så vidt jeg har skjønt er det delvis poesi, uten at jeg helt klarer å se for meg hvordan det blir. Men historien virker spennende.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det går smått med oppdateringene av bloggen om dagen. Håper ting står bra til på din kant, det var kjempehyggelig å logge på og se en så lang kommentar fra deg!

   Enig i at det var mange nye navn, anser det også som en bra ting. Men spenstig liste, med både krimforfatter og grafisk roman. Jeg fortalte ivrig kjæresten at noen av karakterene i The Overstory er trær, og at det var veldig originalt. Han svarte tørt at han hadde lest to bøker den siste tiden med trær som protagonister (!). Siden warlight er din nr 7 stresser jeg ikke mest med akkurat den. Jeg har forresten enda ikke kommet i gang.

   Jeg leste ikke Orfeo, men jeg leste The Wake, som jo var ganske spesiell. Håper vi begge får noen nye favoritter, foreløpig gleder jeg meg mest til The Overstory.

   Slett
  2. Haha er det en greie nå altså? Jeg kan ikke huske å ha lest det selv, kanskje med unntak av delene av LotR som inkluderer Treebeard. Men jeg gleder meg til The Overstory, tenker jeg begynner på den under dagens lesemaraton, så snart jeg blir ferdig med Everything Under.

   Ser for øvrig at det har kommet tre innlegg på rappen fra deg nå, dette lover godt! Det er ganske gøy å være i sving igjen, klarer å oppdatere litt oftere nå jeg også.

   Slett
 2. Så jillt at du er med og leser, Linn! Eg har begynt på Snap på lyd og såvidt From a Low and Quiet Sea på kindle. Tar det litt etterkvart, men vil helst lese så mange som mogleg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg må jo nesten det, er ManBooker jo! Har ingen tvil om at du klarer å lese alle (no pressure, hehe), gleder meg til å lese anmeldelsene dine!

   Slett
 3. Så kjekt at vi er flere som har planer om å ta for seg listen. Fint at du hadde skrevet litt om hver enkelt bok. Jeg er i gang med "In our mad and furious city" på Kindle og har bestilt syv bøker på papir samt stt meg på venteliste på biblioteket på et par av dem. Håper at jeg for aller første gang skal komme meg gjennom hele langlisten, kanskje med unntak av Belinda Bauer. Ikke fordi jeg ikke liker bøkene hennes men siden det er krim så blir ikke den prioritert i første omgang, så gjenstår det å se om jeg rekker det før 20 september.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er hyggelig at vi er en gjeng hvert år som leser disse bøkene. Guri, da er du langt foran meg. Jeg tenkte å sjekke Amazon nå. Håper In Our mad and furious city faller i smak og gleder meg til å lese omtalene dine.

   Slett
 4. Burde egentlig være glad for en liste full av (for meg) ukjente bøker og tildels forfattere, meeeen det gjør det jo så vanskelig å vite hvor man skal begynne. Startet egentlig på In Our Mad And Furious City i går, primært fordi jeg liker tittelen - men et kap inn i boka er det opplagt at den egner seg bedre som lydbok. Nå tror jeg at jeg prøver meg på The Mars Room , prøver å fortelle meg selv at det er fordi jeg har vært nysgjerrig på forfatteren en stund, men egentlig er det nok bare fordi du nevnte OitNB (, og i samme slengen minnet meg på at s5 kommer i morgen, booker hvem?).

  SvarSlett

 
BLOG DESIGN BY DESIGNER BLOGS