mandag 16. oktober 2017

Hvem vinner Man Booker (aka the posh bingo) i morgen?

I morgen kåres vinneren av Man Booker-prisen og det gleder jeg meg veldig til. Labben er på litteraturarrangementet i London der de kortlistede forfatterne presenteres og diskuterer bøkene sine i kveld. Forhåpentligvis kommer det et innlegg om det på bloggen hennes. 

Jeg skulle gjerne ha lest alle bøkene før vinneren ble annonsert, men det har jeg ikke fått til i år. Jeg har begge de to uleste (4 3 2 1 og Elmet) fra kortlisten på Kindelen og hadde trodd og håpet jeg skulle rekke å lese dem før i dag, men må innse at det ikke skjer. 4 3 2 1 er 866 sider lang. Av de nominerte bøkene som ikke kom med på kortlisten har jeg lest og anmeldt The Underground Railroad.
Den mest originale boken og den jeg helt klart likte best av alle var Lincoln in the Bardo, men jeg har en følelse av at det er Ali Smith som vinner med Autumn – som i tillegg til å være aktuell er klok, morsom og optimistisk. Hadde History of Wolves vunnet hadde jeg også blitt glad, den har vokst på meg etter jeg var ferdig med å lese den.

Ellers er jeg glad for at Kazuo Ishiguro vant Nobels Litteraturpris i år. Neste år kan Murakami få den, synes jeg. Jeg har bare lest en bok av Ishiguro, men den var fantastisk. Du kan lese anmeldelsen av The Buried Giant her. Jeg ønsker å lese mer av Ishiguro og tenkte å fortsette med Never Let Me Go som jeg har stående i bokhylla. 

Men nå handler det om Man Booker, så la oss holde oss til det. Bøkene som kan vinne prisen i morgen er:Emiliy Fridlund (USA) - History of Wolves *288 sider (LEST, GOD BOK!)
Hovedkarakteren Madeline er fjorten og ganske isolert på skolen i Minnesota. Hun er fascinert av en livlig og attraktiv jente i klassen og den karismatiske historielæreren som senere blir arrestert for besittelse av barneporno. A history of Wolves er ikke en historie om ulver, men noe av nøkkelen i tematikken ligger nok i ulven som symbol for ensomhet og det å sultent søke etter tilhørighet i en flokk med likesinnede. Hva er vi villig til å gjøre for å bli sett og hørt, og hva er vi villig til å overse når vi først har funnet vår plass? Det er noen av bokens sentrale spørsmål. Jeg synes boken var klok, mørk og undrende samtidig. Anbefales!

George Saunders (USA) - Lincoln in the Bardo *343 sider (LEST, MIN FAVORITT)
Jeg elsket denne boken! Forfatteren balanserer et portrett av sorgen over å miste et barn – kanskje den hardeste sorgen man kan rammes av – med et historisk perspektiv, en god dose fantasi og en særegen humor. Likevel blir det aldri uverdig fra Saunders. Dette er en bok man har lyst til å fortelle alle om, men som det er vanskelig å kommunisere merittene til. En bok om president Lincoln, og et barn som dør – og den er hysterisk morsom? Kollegaene rundt lunsjbordet ga meg et spørrende blikk. "The Bardo" er et slags mellomstadie mellom død og gjenfødsel i buddhisme (takk, Wikipedia).

Mohsin Hamid (Pakistan-Storbritannia) - Exit West *231 sider (LEST, MEH)
How to get filthy rich in rising Asia var en av 2013s beste bøker, synes jeg - så jeg var veldig nysgjerrig på Exit West. Dette er en kjærlighetshistorie der trusselen om borgerkrig driver et ungt par på flukt. Jeg ble dessverre ikke så grepet av denne. Kort oppsummert synes jeg det var: Ungt par forlater et land og entrer et annet (via en dør), røyker en joint og glir litt lengre fra hverandre. Repeat. Min anmeldelse er rett rundt hjørnet.

Paul Auster (USA) - 4 3 2 1, *866 sider (IKKE LEST)
Årets Man Booker-murstein er skrevet av Auster. Jeg har utsatt den i det lengtste fordi den var så lang, og nå rekker jeg ikke lese den før vinneren annonseres. Pokker! Kona til Paul Auster, norskættede Siri Hustvedt var på listen i 2014 med The Blazing World. Men hei, la oss holde oss til Paul Auster. Boken er en av listens mursteiner. 4 3 2 1 handler om en mann som lever fire liv samtidig. Det høres jo interessant ut.

Fiona Mozley (Storbritannia) - Elmet *320 sider (IKKE LEST)
Elmet er navnet på et lite sted der Daniel bor med Cathy og pappa, som er mye sint. De lever enkelt og isolert og barna er mye overlatt til seg selv. Situasjonen er uholdbar og Daniel bestemmer seg for å rømme. Jeg har fått med meg at flere av bokbloggerne virkelig likte denne, jeg rakk ikke å lese den før vinneren ble annonsert, men planlegger å lese den senere. Mer om Elmet kan du lese på Goodreads.

Ali Smith (Storbritannia) - Autumn *264 sider (LEST, DEN JEG TROR VINNER)
Ali Smith har en herlig stemme, og hun forteller om påvirkningskraften vi har på hverandre– og om todelingen av samfunnet i immigrasjons-debatten – som foregår under navn som EU-debatt og verdidebatt. Autumn har klare referanser til A Tale of Two Cities (it was the best of times, it was the worst of times) og ser på hvordan nabolag blir todelt i diskusjoner som i all hovedsak handler om innvandring eller nasjonale interesser vs. felles interesser (Brexit og flyktningkrisen). Hvordan ingen snakker om det. Hvordan alle snakker om det. Hvordan Brexit var en stor seier. Hvordan Brexit var et stort tap. Flyktninger dra hjem. Flyktninger: Vi er allerede hjemme, tusen takk. Det beste i denne boken bortsett fra skildringene av relasjonene til Daniel og Elisabeth – er Ali Smiths stemme. Hun er klok og ukonvensjonell. Denne likte jeg veldig godt og jeg tror den vinner årets pris.


Hvem tror du vinner i morgen, og er det den samme boken som du håper skal vinne?4 kommentarer:

 1. Jeg skulle gjerne vært i London i dag jeg også men det fikk jeg ikke til i år. Hadde store planer om å lese alle bøkene før i morgen men så langt kom jeg ikke. Fem av bøkene fikk jeg begynt på men ikke lest ferdig. Ali Smith sin er den eneste jeg har lest ferdig av de som havnet på kortlisten. Jeg har lest et par bøker av henne og har sansen for henne så jeg håper i grunnen at hun vinner. Litt usikker på hvem jeg tror kommer til å vinne siden jeg ikke har lest alle. Det blir uansett veldig spennende og ser frem til at vinneren skal kåres!

  SvarSlett
 2. Hadde planer om å få lest flere av disse også, men kjente jeg trengte en Booker-pause. Har kun lest Exit West fra kortlisten, og synes den var ok, fint språk, men kom aldri ordentlig inn i den. Jeg har aller mest lyst til å lese History of Wolves som jeg har kjøpt inn på jobben, og må lese ferdig Lincoln på et eller annet tidspunkt (sliter litt og har så lyst å oppleve den på samme måte som du og Labben). Jeg tror den vinner, med Autumn som tips nr 2. Har vel bestemt meg for å i hvert fall få lest vinneren ganske kjapt etter i dag, med mindre det blir Auster. Da får jeg heller lese noe annet av han jeg har stående i bokhyllen. Jeg har veldig lyst å lese forfatteren, men det sidetallet skremmer meg litt for mye må jeg innrømme. Heier ellers på innlegg fra Labben sitt besøk i London. Og takk for fin oppsummering.

  SvarSlett
 3. Eg har lest fire av seks på kortlista, og har håp for The History of Wolves, men eg trur Autumn vinner :-)

  SvarSlett
 4. Innlegg om forfatterkvelden skal jeg få til. Burde egentlig skrive det før vinneren kåres, men det spørs om jeg klarer det. Jeg trenger i hvert fall ikke å skrive et samleinnlegg om alle bøkene, for du har oppsummert ganske nøyaktig det jeg mener (bortsett fra at du ikke har lest Elmet). Heier også på Saunders, tror også Smith vinner, likte heller ikke Exit West så godt, ble også positivt overrasket over History of Wolves. Kan aldri huske at vi har vært så enig tidligere..

  Jeg blir ekstremt fornøyd hvis Saunders vinner. Jeg blir glad - og ikke overrasket - hvis Smith vinner, jeg blir glad hvis Mozley vinner, for hun har skrevet en meget god bok og det er gøy når debutantene gjør det bra. Hamid var en svært god oppleser og snakket godt for seg, så jeg ble imponert av ham i går. Men jeg liker fremdeles ikke Exit West så godt. Det er dog sjelden at jeg liker kortlisten så godt som i år (på et år jeg ikke egentlig var så begeistret for langlisten. Ofte er det motsatt).

  SvarSlett

 
BLOG DESIGN BY DESIGNER BLOGS