fredag 22. september 2017

G. Tallent - My Absolute Darling

Rykende fersk og bestselgende amerikansk litteratur anmeldt på bloggen i dag. Lesere over hele verden har latt seg fascinere av den selvstendige og harde fjortenåringen Julia "Turtle" Alveston. Hun bor i et forfallent hus i skogen med faren, Martin, som er survivalist (det heter visst selvberger på norsk). Nærmeste nabo er den alkoholiserte bestefaren. I tillegg til å isolere dem fra samfunnet trener faren opp Turtle så hun skal bli hard og selvstendig, med våpen og kampscenarioer. Vår heltinne har lite tilfelles med de andre jentene på skolen og søker ikke vennskap eller aksept. Hennes hardeste kamp er imidlertid ikke mot omverdenen, men mot faren som hun har et ambivalent forhold til. Hun vet han elsker henne og hun ham, men Martin er ikke bare en karismatisk og eksentrisk einstøing. Han er en kontrollerende overgriper.Forfatter: Gabriel Tallent

Tittel: My Absolute Darling

Utgitt: 29.august 2017

Sideantall: 432 sider.

Audible: Jeg hørte den som lydbok, det tok 15 timer og 47 minutter. Oppleseren var Alex McKenna, og hun leste ganske sakte og har en hes stemme som jeg ikke synes passet til en 14-år gammel jente. Det irriterte meg litt til å begynne med, men gikk fort over.

I et nøtteskall: en slags emosjonell houdini-act der det står om livet.

Utdrag fra boken:
jeg hørte den på lydbok og finner ingen utdrag jeg likte spesielt godt når jeg googlet. Men boken var ganske full av: landskapsskildringer, våpen og svært nedlatende indre monologer.


Boken er drivende, men ganske hypet
Martin prepper Turtle for farene som kommer som følge av en verden der alle goder er knappe. Kampen skal imidlertid stå på hjemmebane og isoleringen fra samfunnet har først og fremst vært gunstig for Martin, slik at han har kunnet brutt så mange grenser uten innblanding fra omverdenen. Martin har, i likhet med mange som begår overgrep, lite empati.

Finnes det i heletatt ekte mennesker i verden utover oss, spør han henne. Folk snakker som om vi er et fellesskap at det finnes et slags kollektivt oss. Men smerte avslører at det er en løgn, forklarer Martin, du kan ha vondt og jeg har det helt fint.

At Martin ikke er særlig glad i kvinner lærer vi fort, ut fra Turtles tanker om seg selv. You cunt, you slit, you bitch. Alle kvinner er bitches, whores og cunts. De er svake og bedragerske. Turtle er enten Martins "absolute darling" eller "a little bitch", avhengig av dagsform. Han kaller henne "kibble". Det beste med boken er hovedkarakteren, og motet hennes - hvordan hun tenker om sin egen situasjon, og hvordan hun vokser som person når noen viser henne godhet. Turtle reflekterer over hva slags person hun er og hva hun er i stand til. Det er vanskelig ikke å få respekt for Turtle. Hvor utrolig sterk hun er. I tillegg er boken drivende, den er mørk - men særlig etter hun møter Jacob og Martin, to gutter fra skolen, i skogen, åpner det seg en ny verden. Størst forandring i Turtle ser vi likevel etter faren kommer tilbake, etter å ha vært borte i flere uker. Han har med seg Cayanne, som er ni eller ti år gammel, bitteliten med tynne lemmer og stort brunt hår.

Boka er ikke gjennomgående sterk. Jeg skulle ønske den dvelte mer ved Turtles forhold til moren, som er død. Kanskje har forfatteren valgt å ikke gjøre dette for å forsterke tosomheten til far og datter. Det er noe som irriterer meg grenseløst med denne boka og det er at forfatteren har gjort så godt som alle karakterene til lesere av highbrowlitteratur. De siterer den ene klassiske forfatteren etter den andre og har alltid en 1001-bok i fanget gitt at de sitter. Unntaket er Cayanne, som leser Twilight. Jeg skulle ønske jeg hadde skrevet ned alle titlene som ble name-droppet, men det er som om forfatteren har sittet med en liste over bøker han vil hedre og har jobbet dem systematisk inn i teksten. Midt i whitetrashødemarken i utkanten av California virker det litt påtatt. Apropos ting som skurrer - når noe virkelig skurrer på skolen så er det ofte med god grunn og mye lidelse kunne vært avverget om vi voksne griper inn, selv om det er ubehagelig og selv om vi er usikre. Turtle sin lærer hadde en dårlig magefølelse og innkalte far og datter til et møte hos rektor, men det kom ingenting ut av det. Turtle var mutt og Martin forsøkte ulike hersketeknikker.

Om jeg ikke har vært tydelig nok tidligere, boken beskriver seksuelle overgrep mot barn, slik at du er advart.

Karakter: C

Jeg anbefaler forresten The People in the Trees som toucher innom samme tema, men ellers svært ulik My Absolute Darling.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

 
BLOG DESIGN BY DESIGNER BLOGS