fredag 25. august 2017

Emily Fridlund – History of Wolves (Man Booker Longlist 2017)

Nykommeren Emily Fridlund har doktorgrad i litteratur og History of Wolves er hennes første roman, så pulsen må ha blitt rimelig høy da hun fikk vite at History of Wolves var langlistet til Man Booker-prisen. Hun har tidligere skrevet novellesamlingen Catapult, som har vært nominert til tre ulike litteraturpriser, hvorav den vant en (Mary McCarthy Prize). 

bildet er lånt fra powells.com som også har et fantastisk intervju med Fridlund
Forfatter: Emily Fridlund

Tittel: History of Wolves (2017)

Sideantall: 288 sider

Plot 
Hovedkarakteren i History of Wolves er Madeline (Linda) som er fjorten år og ganske isolert på skolen i Minnesota. Linda betrakter verden nærmest utenfra og er ei ensom jente. I et forsøk på å inkludere henne ber den nye historielæreren henne forberede en presentasjon om et valgfritt tema innen historie til en elevsammenkomst. Linda velger å lage en presentasjon om The History of Wolves, som trolig har ganske lite med historie å gjøre i det heletatt, men hun vinner prisen for mest originale foredrag.

Etter det kaller læreren henne frøken original, det er i det minste hyggeligere enn "freak" som noen av medelevene bruker, de gangene de i det heletatt anerkjenner at hun eksisterer. Linda er fascinert av Lily, en jente i klassen som har magnetisk tiltrekningskraft. Linda ønsker nok på mange måter å være som henne, siden Lily får oppmerksomheten som Linda ønsker seg. Det sprer seg et rykte om at Lily har blitt seksuelt misbrukt av historielæreren, og politiet har funnet bilder i leiligheten til læreren som styrker mistankene. Den største innflytelsen i livet til Linda er likevel den unge moren Cleopatra (Patra). Patra lever også isolert og er mye alene med sønnen Paul, så Linda er velkommen i deres hjem. Patra forklarer Linda at hun arbeider med korrektur av vitenskapelige artikler som ektemannen hennes, Leo, skriver. Han forsker på stjerner. Selv om Linda ikke liker Paul spesielt godt, eller ser ut til å ha glede av pengene hun tjener, sitter hun stadig barnevakt for ham. Hun får innpass i familien til Patra, men dette utfordres når Paul blir dårlig og faren oftere er hjemme.

I et nøtteskall: Man kan utvilsomt bli litt rar og intens av å være ensom. Boken tar opp problemstillinger som hvorvidt man skal dømmes for det en har gjort, eller det en har tenkt.

Favorittutdrag
: Fra brevet som historielæreren skriver til Linda

"I’ve found that some people who’ve done something bad will just go ahead and condemn everyone else around them to avoid feeling shitty themselves. As if that even works. Other types of people, and I’m not saying you’re this, necessarily, but I’m just putting it out there, will defend people like me on principle because when their turns come around, they want that so badly for themselves. My two cents, for what it’s worth."

Intenst ensom ulv søker flokk
A history of Wolves er ikke en historie om ulver, men noe av nøkkelen i tematikken ligger nok i ulven som symbol for ensomhet og det å sultent søke etter tilhørighet i en flokk med likesinnede. Hva er vi villig til å gjøre for å bli sett og hørt, og hva er vi villig til å overse når vi først har funnet vår plass? Det er noen av bokens sentrale spørsmål.

Hva betegner oss og våre intensjoner mot hverandre i størst grad, det vi tenker eller det vi gjør – og på bakgrunn av hva bør vi dømmes?

Jeg slet med første tredjedel av boken og mislikte hovedkarakteren. Jeg begikk samme feil som klassekameratene hennes ved å tenke at denne selvsentrerte og oppmerksomhetssyke personen orker jeg ikke å forholde meg til, og slik bidrar vi faktisk til holdningene som setter banen for resten av boka.

Mer vil jeg ikke si, men det tok seg opp og jeg leste resten av boken sammenhengende. Jeg synes den var klok, mørk og undrende samtidig. Anbefales!


 Karakter: C+

Tags: #ensomhet, #ungdomstid, #gudsforlattesteder, #christianscience, #intensogmørk, #ubesvartespørsmål, #gråtnesten #anbefales #liteulvoglitehistoriemenbralikevel


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

 
BLOG DESIGN BY DESIGNER BLOGS