onsdag 13. januar 2016

Boka vs. filmen - les disse før du ser de på kino!

Fikk en mail fra Book Depository som i all ærlighet må kalles reklame, men den inspirerte denne posten om bøker jeg har lest som blir film i år. Her er det flere perler og boka er jo nesten alltid bedre enn filmen (jeg kommer ikke på noen eksempler der det ikke er sant, men kan huske at jeg tenkte filmen kom ganske tett opp mot boka i for eksempel filmatiseringen av Life of Pi).

5 bøker jeg har lest og anmeldt som blir film i 2016:Dave Eggers – The Circle
I boken møter vi nyutdannede Mae, som har fått en fot innenfor selskapet The Circle. The Circle kan best beskrives som en fusjon av Facebook, Google og Apple opphøyd i tiende. Arbeidsplassen er det hypermoderne og sosiale Campus, hvor Mae raskt konkluderer med at hun er i himmelen. Eggers skildrer en fremtid som i stor grad allerede er her, der vi lager vårt eget 1984 med sosiale medier. Det som er sprøtt med the Cirle er at den kan virke futuristisk i teknologien, men den er egentlig ikke det. Dave Eggers viser ytterste konsekvens av et samfunn der få store aktører innehar all informasjon om sine brukere. Der man mener det godt, man skal effektivisere - gjøre ting transparent, beskytte barn og syke - men ender opp med å drepe all rett til privatliv. Argumenter vi kjenner fra datalagringsdirektivsdebatten. De som påpeker de negative effektene av The Circle ansees som å være asosiale, eller kjeltringer som har noe å skjule.

Denne boken har jeg tenkt endel på etter jeg leste den sommeren 2014. Jeg gleder meg til Eggers kan nå flere gjennom filmmediet, for boken og filmen fortjener å bli diskutert. Ta med deg venninna som logger inn på Facebook mer enn 3 ganger daglig på kino!

Lenke til IMDB - Ser ut som Emma Watson spiller Mae. Det er jo ikke feil.


Paula Hawkins – The Girl on the Train
Debutboka som toppet New York Times bestselgerliste rundt disse tider i fjor skal filmatiseres!

Rachel tar samme pendlertog til og fra jobben i London hver morgen. Selv etter hun mister jobben, fortsetter hun denne vanen, gjerne med en halvdrukken flaske vin i veska. Togturen er den beste delen av dagen hennes og favorittdelen er det øyeblikket toget passerer et hyggelig hus der et ungt par ofte spiser frokost sammen på terrassen. Rachel syntes de ser ut til å leve et perfekt liv, og gir de navnene Jess og Jason. Jess og Jason er perfekte for hverandre, de lever forstadsdrømmen Rachel selv pleide å være en del av. Så, en dag ser Rachel noe som endrer oppfatningen hennes av forholdet deres helt.

Rachel er ganske langt unna å ha ting på stell. Hun ble oppsagt fra jobben etter å ha dukket opp full på et kundemøte, og deler nå leilighet med venninnen Cathy som hun beskriver som påtrengende snill. Ikke at Rachel er den letteste å bo med heller, hun kaster ofte opp (helst på teppet), roter mye i fylla og sovner fra truser hun bare har tråkket ut av i fellesrommene. Rachel har latt standardene synke raskt og heftig. Etter bruddet med exmannen har hun har lagt på seg, drikker tett og vasker håret kun når hun har vært edru lenge nok til å legge merke til at det burde vært gjort for flere dager siden. Hun er stakkarslig, men ikke alltid lett å sympatisere med likevel. På denne måten kan hun likne litt på Gillian Flynns protagonister, som alltid er dysfunksjonelle og usjarmerende.

Regner med at det blir spenning og god underholdning. Perfekt søndagsplan med litt popcorn.

Lenke til IMDB

Emma Donoghue – Room
Det er 4,5 år siden jeg leste Room. Jeg husker den fortsatt godt, for boka gjorde inntrykk. Fortelleren er en 5 år gammel gutt som aldri har vært utenfor hageskuret han ble født i. Her bor han under Fritzel-liknende omstendigheter med moren og skildrer livet fra dag til dag.

Denne hadde jeg fått med meg at kom, for den lå på en liste over "most anticipated movies of 2016" – jeg lurer på hvordan filmen kommer til å fange den spesielle fortellerstemmen til 5åringen og hvor raskt man forstår realitetene som filmseer vs. leser. Når man ser filmen kan man jo se hva han ser, i mens i boken så er vi prisgitt hans skildringer. 

Jeg gleder meg!

Lenke til IMDB - denne kommer allerede nå i januar.


Ransom Riggs – Miss Peregrines home for peculiar children
Harry Potter møter American Horror Story med et hint av Pans Labyrint i denne fantastiske bokserien som jeg tror kan bli en kjempesuksess på lerretet. Den er skummel, spennende og enormt fantastrik og ganske annerledes en mye av det man har sett på YA-fronten de siste par årene.

 På en mystisk øy utenfor Wales ligger et forlatt kråkeslott av et barnehjem. I det historien begynner har 16-årige Jacob mistet bestefaren sin. Bestefaren som underholdt ham som liten, med bilder og historier om forunderlige barn han bodde med i et paradis av et barnehjem på en magisk øy. Jacob og omverdenen avskrev historiene som eventyr, og snart vokste ham fra dem. Bestefarens frykt for monstre og historiene om barna ble avskrevet som demensvrøvl. Etter å ha tilbragt litt tid på øya begynner Jacob å lure på om bestefaren fortalte sannheten, eller om han selv mister forstanden - for barna finnes.

Da jeg leste den første boka i trilogien lot jeg meg fascinere av bildene i boka og at jeg trodde boka kom til å gjøre seg eksepsjonelt godt som film.

Lenke til IMDB

Jojo Moyes – Me Before You
Louisa Clark mister jobben når den lokale kafeen legges ned. Gjennom arbeidsformidlingskontoret tilbys hun en 6 måneders kontrakt som pleieassistent for rullestolbundene og sterkt handicappede Will Treynor. Nå tenker du kanskje at du vet hvordan dette kommer til å arte seg, at hun blir en solstråle i hans liv og at de finner kjærligheten. Konflikten ligger i at Will er mest opptatt av retten til å dø.

Jeg er litt redd dette blir chickflickversjonen av den fantastiske franske filmen The Intouchables. Kanskje du faktisk heller bør se den om du ikke har gjort det. Fordi det er Daenerys Targarien Emilia Clarke som spiller hovedrollen får du kanskje lurt med kjæresten likevel!

Lenke til IMDB

1 kommentar:

  1. Hmm, 'The Circle' kunne jeg tenke meg å se som film, jeg likte boka. Den var nesten skremmende gjenkjennelig. 'Room' har jeg også lyst til å se, men jeg tror jeg har lyst til å lese boka først. Har hørt så mye om den, men aldri kommet så langt. Har hørt et par anmeldelser av filmen av engelske booktubere som har vært på forhåndsvisning, og de var som deg veldig spent på hvordan fortellerstemmen skulle fanges opp. Men var alle veldig fornøyd med hvordan filmen hadde gjort det, så jeg er egentlig spent både på bok og på film.

    SvarSlett

 
BLOG DESIGN BY DESIGNER BLOGS