tirsdag 10. november 2015

J. Eugenides - The Virgin Suicides

Debutboka til Eugenides, som lanserte ham som en talentfull forfatter flere ønsket å følge videre,  har allerede rukket å bli mer enn 20 år gammel (1993). Senere har han vunnet Pulizer, blitt beskyldt for å være både genial og pretensiøs (bah!) og skrevet flere bøker.  Jeg har tidligere omtalt The Marriage Plot, som tok for seg hvorvidt de store kjærlighetshistoriene gikk tapt med kvinners økende selvstendighet gjennom tidene. Den anbefales varmt. Men nå: boken det hele startet med: The Virgin Suicides.

Stemningen settes ganske tidlig i boka i det den mest eksentriske av de fem søstrene bestemmer seg for å hoppe fra vinduet i andre etasje og ned på stakittgjerdet under. Dette er beretningen om de fire gjenlevende søstrenes siste år, fra perspektivet til guttene fra skolen og nabolaget.Forfatter: Jeffrey Eugenides

Tittel: The Virgin Suicides (1993)

Sideantall: 243 sider.

I et nøtteskall: Katastrofen alle ser komme, som ingen likevel klarer avverge. Fem søstre, adskilt fra verden,  skildres som nær mytologiske skapninger av særdeles våkne tenåringsgutter.

Apropos: Boken er filmatisert i 2000 av Sofia Coppola. Jeg har ikke sett den, men en IMDB-score på 7,2 indikerer at den ikke er helt bortkastet tid. Anbefaler likevel boka.

Favorittutdrag:
Aloft, he looked frail, diseased, and temperamental, as we expected a European to look.

"With most people," he said, "suicide is like Russian roulette. Only one chamber has a bullet. With the Lisbon girls, the gun was loaded. A bullet for family abuse. A bullet for genetic predisposition. A bullet for historical malaise. A bullet for inevitable momentum. The other two bullets are impossible to name, bat that doesn't mean the chambers were empty."

5 fascinerende søstre skildret gjennom øynene til særdeles våkne tenåringsgutter.
Kanskje er ikke tittelen like avslørende som på den danske oversettelsen av "And Then There Were None" - som var noe i gata "Alle dør til slutt", men man forstår at dårlig nytt er uunngåelig også her. The giveaway må være flertalls 's-en i suicides. Språket er vakkert på en lyrisk måte og grunn nok til å lese boka i seg selv, jeg leste boken på engelsk - så jeg vet ikke hvor godt dette er ivaretatt i oversettelsen.

Det å lese om noe så intimt som psykisk helse og selvmord, men aldri få perspektivet til de det gjelder - er et interessant utgangspunkt som skiller boken fra andre virkelig gode bøker om samme emne. Søstrene fremstår som nær mytologiske. De er en lukket gruppe som er utenfor rekkevidde som fascinerer guttene rundt seg. Det er åpenbart at de ikke er OK, men  mellom verden og jentene står to dypt religiøse foreldre som gjør huset til en slags lukket institusjon som ytterst få får adgang til.

Står igjen som en av de beste bøkene jeg har lest i høst!

Anbefales: De som verdsetter vakkert språk og tåler vanskelig tematikk. Lolita-leseren kanskje?

Karakter: B

Tags: #god, #trist, #smart, #vakker, #filmatisert

5 kommentarer:

 1. Denne krabler lengre og lengre opp på lista over bøker jeg må lese igjen. Er iallefall 10 år siden sist og husker ingenting. Har du lest Middlesex?

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, men har hørt at det er den beste av dem alle! Har du lest den?

   Slett
  2. Ja, og den er nok favoritten. Men det er altfor lenge siden jeg har lest den også.

   Slett
 2. Lolilta-leser? Check. Har jo alltid vist at jeg måtte lese denne - men har på en måte glemt det. Nå rykker den opp i køen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Good stuff. Jeg har tenkt jeg burde lese Lolita på nytt

   Slett

 
BLOG DESIGN BY DESIGNER BLOGS