lørdag 28. november 2015

Greit, jeg ankommer festen sist, men jeg har med julegavetips

Jeg har slitt med leselysten i det siste. Fikk tips om at jeg burde prøve meg med lydbok, så nå har jeg hørt min første lydbok siden jeg var 7 år gammel eller så. Husker du de Disneybøkene hvor kassetten sa pling når du skulle bla? Det var min siste erfaring med lydbok. Denne gangen hørte jeg bok kjøpt fra Audible på iPhonen. Ingen plinget, og jeg kunne sette opp hastigheten til 1.25 som jeg synes var helt perfekt tempo. Jeg savnet å kunne ta notater i margen og markere sitater og utdrag, men ellers fungerte det fantastisk. Jeg liker også den hopp 30 sek bakover knappen, som fikk en rekke trykk i perioder jeg fant ut at jeg plutselig hadde koblet ut distrahert av egne tanker. Men for å være fair, det skjer når jeg leser bøker også. Det eneste jeg ikke likte med Audible var at jeg ikke forstod jeg inngikk en avtale om et abonnement da jeg kjøpte bøker for litt siden, så jeg er utmeldt igjen nå.  Virker som de kommuniserer det bedre på websiden at det er et abonnement nå.

Ellers er jeg trolig den aller siste til festen når det gjelder Book Depository, som jeg har hørt flere bokbloggere bruker en god brøk av lønna si på månedlig. Etter å ha sjekket så skjønner jeg jo det! Fri frakt over hele verden og stort sett lavere priser enn Amazon på fysiske bøker? Jeg er fan! (Og ubetalt ivrig konsument, ikke reklamefinansert blogger – dersom noen fikk det inntrykket) Kjøpte noen julegaver og den nyeste boka til Gillian Flynn - The Grown-up til meg selv. Sistnevnte kostet 59 kroner forresten. Den har visst vært utgitt tidligere (juni 2014), som en del av GOT-forfatteren George R.R. Martins shortstorysamling "Rouges". Nå ligger det en del ekstra gode tilbud inne grunnet Black Friday også.

Så alt i alt, leselysten er stigende – godt hjulpet av lydbøker fra Audible og kupp fra Book Depository. Om du har folk på gavelisten som liker å lese på engelsk anbefaler jeg deg å sjekke innom sistnevnte. I år har jeg lest Noen av de beste bøkene jeg har lest i året som har gått, som jeg gjerne anbefaler som julegavetips er:

 


The Buried Giant av Kauzuo Ishiguro
I The Buried Giant følger vi et gammelt ektepar som legger ut på en reise for å finne sønnen som de ikke har hatt kontakt med på flere år. Historien er satt til Storbritannia etter kong Arthurs død, der kampen mellom Saxons og Britons har kjølt seg ned noe, etter å ha rast i flere år. The Buried Giant er minnene våre, sannheten og lengselen for rettferdighet. Den nylig avdøde Kong Arthur får æren for å ha skapt fred mellom Brittons og Saxons. Dette er oppnådd gjennom en tåke av glemsel, som er bokens første mysterie.
         // En filosofisk perle av en bok som jeg tror kan leses og elskes av mange, selv om den ut i fra å lese plottet kan virke noe smal. Helt klart en av de bedre bøkene jeg har lest i år. Vil du vite mer? Les bokanmeldelsen.


H is for Hawk av Helen MacDonald
Dette er boken Helen Macdonald vant Samuel Johnson litteraturpris for non-fiction + Costa litteraturpris både i sin kategori (biografi) og årets bok med. Som barn forsøkte Helen forgjeves å sove med armene bakpå ryggen, som vinger. Favorittene hennes var rovfugler; falk, hauk, ørn og ugler. Kort tid etter Helen mister faren sin, bestemmer hun seg for å temme en hønsehauk (goshawk).
       //Dette er en flott gave til flere enn fugleelskere! Selve essensen i boken går på å takle noe av det verste vi skal igjennom; å miste tryggheten sin – en forelder. Her er hele anmeldelsen, og her er referat fra Helen MacDonald gjestet Litteraturhuset i Oslo i sommer.

The Book of Strange New Things av Michel Faber
Peter forlater kone og katt for å misjonere – wait for it- i verdensrommet. Etter en grundig screeningprosess godkjennes han av den private organisasjonen USIC for tjeneste på planeten Oasis, i en galakse langt unna vår egen. Oasis er bebodd av en håndfull særdeles selvstendige avstumpede USIC-ingeniører og et ukjent antall innfødte. Så fort man har akseptert premissene om misjonering på en ny beboelig planet dukker det opp nye spørsmål: Hvorfor er det et privat selskap som organiserer all aktivitet på planeten, og hvorfor er beboerne på Oasis så ivrige etter å lære om Jesus?
      //Jeg likte denne boken veldig godt! Utgangspunket for historien er litt "fantastical", men Faber reiser en rekke interessante spørsmål og lar te-skjea ligge igjen i bestikkskuffen. De viktigste spørsmålene går på forpliktelser og lojalitet – nærmere bestemt lokasjonen av disse. Anmeldelsen ligger her.


A Brief History of Seven Killings av Marlon James
Vinneren av årets Man Booker litteraturpris er kanskje en av de mest aktuelle av alle bøkene på lista, og bør score deg noen fortjente poeng hos de som elsket The Wire. Vi blir kjent med gjengmedlemmene i Kingston, byens innbyggere og de politiske konfliktene som rir hovedstaden uker før valget i 1976. Spenningene mellom de ulike grupperingene er til å ta og føle på. Kulene sitter løst.
       //Spennende bok som gir innsyn i en verden de færreste av oss vet stort om. Omfattende volds- og sexskildringer gjør at jeg ikke ville anbefalt denne boken til lesere under 18, fordi den er såpass grov. For den del har den kanskje en øvre aldersgrense også. Å lese denne for mormor ville være som å trekke tenner. Her er anmeldelsen i sin helhet.


Jonathan Franzen - Purity
Pip Tyler skammer seg over sitt egentlige navn, Purity. Hun bor som permanent gratisgjest i et kollektiv bestående av et ektepar, hvis eldre mann hun har et seksuelt forhold til - og et par andre eksentriske unge gjester. En av husgjestene forteller Pip om en WikiLeaks-liknende organisasjon ved navnet The Sunlight Project, drevet av en karismatisk ex. Hun forespeiler Pip at organisasjonen har ressurser som kan hjelpe henne å finne ut av hvem faren hennes er.
        //Ok, så den er ikke like god som Freedom av samme forfatter. Men den er splitter ny og tidvis helt brilliant! Innhold: mødre som ikke kan stoles på, journalisme vs. internett generelt og sider som lekker konfidensiell informasjon spesielt, hvordan det farger en å både ha og mangle penger, samt mulige utfall av det å kjempe om å være moralsk overlegen i relasjon med andre. Anmeldelse her.


Fates and Furies av Lauren Groff
Dette er den perfekte boka for de som elsket Gone Girl, men den har flere gråsoner og er således mer sofistikert. Første halvdel av boken forteller Lotto om hvordan han fridde til vakre Mathilde første gangen de snakket sammen - og om ekteskapet som fulgte. Andre halvdel av boken tilhører Mathilde - og vi ser hvordan det jammen stemmer at hver historie har to sider, og at hemmelighetene kan utgjøre en like stor bestanddel som sannhetene i et forhold.
         // Akkurat ferdig med denne og har ikke fått anmeldt den enda, men for ei bok! Kjøp en kopi til deg selv og en til bestevenninna di - og diskuter over ei flaske vin eller tre.


Max, Mischa og Tetoffensiven av Johan Harstad
Hvor lenge kan man egentlig være borte før det er for sent å dra hjem? Spør Harstad. Vi introduseres for utflytteren Max som jobber med teater i USA. Boken byr visstnok også på noen perspektiver om anvendeligheten av vietnamesisk geriljateknikk i dagliglivet, lover forlaget.
          //Klart vi har noe for de som foretrekker å lese på norsk også. Jeg er akkurat i gang med Johan Harstads nyeste. Den er en solid murstein, så gavemottakeren bør ikke være redd for tjukke bøker. Den har mottatt terningkast fem og seks i avisene - og Harstad pleier ikke å skuffe. Han skriver smart og underfundig.


Chinas Second Continent av Howard W French
En million kinesiske immigranter har bosatt seg i Afrika for å gjøre business. Kulturkollisjonen kunne neppe vært større. I denne dokumentarboka viser French gjennom intervjuer med forretningsfolk, politikere og mannen i gata hvordan Kinas økonomiske, politiske og sosiale nærvær farger ulike afrikanske land - og hvordan avtaler om kollektive goder og naturressurser ofte gjøres.
           // Superaktuell non-fiction for den samfunnsengasjerte om globalisering og en av moderne tids mest interessante relasjoner, Kina-Afrika. Det beste med denne boken er at forfatteren lar et stort utvalg kineserne og afrikanerne selv fortelle om samarbeidet og møtet med hverandre.


Hvilke bøker ønsker du deg til jul?


 
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

 
BLOG DESIGN BY DESIGNER BLOGS