lørdag 3. oktober 2015

L.Holmes - Barbara the Slut and Other People

Jeg leste om denne novellesamlingen på bloggen til Jacklyn Day og da jeg så en Goodreadsleser sammenliknet debutboka med Junot Diaz sine var jeg solgt. 

Novellene er smakebiter av mennesker i interessante situasjoner, de aller fleste omhandler relasjonen til partnere, venner, familie og hunder. Mye hund i denne boka. Det kan man like. Holmes skriver med brodd og glimt i øyet. I "How am I supposed to talk to you" innledes vi i et gjensyn mellom en selvsentrert mor og en lesbisk datter som er skilt av avstander utover distansen mellom USA og Mexico. "Pearl and the Swiss Guy Fall in Love" handler om en kvinne som lar seg invadere av en sveitser i håp om et romatisk eventyr.  Det hele surner imidlertid ganske raskt. I "Weekend with Beth, Kelly, Muscle and Pammy" får vi en oppdatert vri på Harry-møter-Sally dilemmaet om menn og kvinner egentlig kan være venner uten at minst en av dem har en seksuell tiltrekning. "My humans" er skrevet fra perspektivet til labradoren Princess og er morsom og trist på samme tid. Den avsluttende novellen "Barbara the slut", er ikke bokens sterkeste - men god likevel. Barbara er åpenbart mye mer enn stempelet hun har fått på skolen, hun har kommet inn på Princeton, har omsorgsfulle og kloke foreldre og sin egen logikk og integritet intakt. Holmes gir oss en rask titt inn i livene til karakterer som lett kunne fylt egne bøker.

bildet er lånt fra bestevents.com


Forfatter: Lauren Holmes

Tittel: Barbara the Slut and Other People (2015)

Sideantall: 272 sider.

Favorittutdrag:
Tiffany cheated on me with four different guys. A new guy each semester, sophomore and junior years. I never would have found out except I met the guy from spring semester junior year. It was an Italian guy she was fucking in study abroad. I visited her there, in Florence, and we ran into him. Something was lost in translation and he thought I was her brother. He asked if I was as flexible as she was and he laughed. At first I thought it was some kind of compliment. Then I realized something was wrong. When it dawned on me what it was, I punched him in the face and broke his jaw and I told Tiffany I hoped she choked on his dick and died. Either that, or I cried in front of Tiffany and Luca the Italian stallion, and Tiffany broke up with me and put me in a cab to the airport with some napkins. I forget exactly what happened. I honestly thought we were going to get married. That's how fucking stupid I was. 
"How was work?" he said, but it sounded like it meant, I hate you for fucking up my day."It was fine", I said, hoping it sounded like, I hate you for fucking up my life.

Portrettkunst i novelleformat
Holmes har skrevet den litterære versjonen av en kunstners skissebok full av portretter av mennesker -og hunder- som alle kommer til å vekke interessen din. De fleste er fanget i limbo mellom bli eller gå der nødvendige endringer tvinges frem fordi ting når et kritisk punkt.

Dette er en god novellesamling. Det er jeg ganske sikker på. Det er ikke bare omfanget av lovord den synes å høste på nett som tilsier det. Den har en frisk stemme og de fleste av historiene er knallgode. Problemet er bare at jeg hadde glemt at jeg ikke var en novelleleser. Jeg er en clingy leser. En  leser som vil bli skikkelig godt kjent og fortsette med det i 400-800 sider. Så for meg blir de flotte portrettene til Holmes litt frustrerende, - for jeg ser dem (og det er feil det skjønner jo jeg og) som utkast til skikkelig gode romaner.

Disse historiene er raffinert chicklit med hjerne, de har glimt i øyet et skjevt smil og utfordrer leseren på hvor grenser bør gå og når nok er nok.

Karakter: C

Tags: #novelle, #freshofftheshelf, #USA, #kjærlighet, #moderne, #debutant
1 kommentar:

  1. Lagt i ønskelista. Har sett denne tittelen før, men trodde det var hun Lauren fra the Hills, så jeg forkastet uten videre research. Man har det virkelig for travelt -)

    SvarSlett

 
BLOG DESIGN BY DESIGNER BLOGS