fredag 28. august 2015

M.James - A Brief History of Seven Killings (Man Booker Longlist 2015)

Tre minutter på overtid. Jeg har lest som en helt i dag.

Endelig Jamaicaboka! Da jeg leste gjennom Goodreadsinformasjonen om bøkene på Man Bookers Longlist, var dette boken jeg gledet meg mest til å lese.

Kingston er delt inn i flere territorier som styres av hver sin don. Papa-Lo styrer bydelen Copenhagen City i nesten 20 år. Vi blir kjent med gjengmedlemmene, byens innbyggere og de politiske konfliktene som rir hovedstaden uker før valget i 1976. Spenningene mellom de ulike grupperingene er til å ta og føle på. Kulene sitter løst. Bob Marley, som kun refereres til som "sangeren" gjennom hele boken, skal holde en fredskonsert i forkant av valget, men ender opp forsøkt myrdet. Gjennom de neste årene frem til Rolling Stones journalisten Alex Pierce skriver en artikkel med tittelen "A Brief History of Seven Killings" i 1991 følger vi livene til de syv gjengmedlemmene som pekte våpnene sine mot Marley den dagen. Vitnemålene kommer fra disse syv og flere av de berørte rundt. Dette inkluderer kjærester, rivaliserende gjenger, spøkelser (!), CIA-agenter og naboer i ghettoen. Gjør deg klar for en leseopplevelse av de helt skjeldne.
Forfatter: Marlon James

Tittel: A Brief History of Seven Killings (2014)

Sideantall: 688 sider.

I et nøtteskall:  Vold, maktkamp og håpløshet i en historie med Bob Marley, som ikke handler om Bob Marley. Folk som priser boka (i bokomslaget) sammenlikner forfatteren med Tarantino.

Favorittutdrag:
This is a story of several killings, of boys who meant nothing to a world still spinning, but each of them as they pass me carry the sweet-stink scent of the man that killed me. 
-That Lansing resigned. In many ways, he's just a classier version of you. Both of you having a sudden attack of the liberal schoolboy conscience.
- I thought I was serving my country.
-No, you thought you were serving an idea. You wouldn't know how a real country works, even with written instructions.
-You trying to turn this into a class debate, Barry? How socialist of you.
-I'm not trying to start anything. I just want to go to bed. Instead I'm stuck on the phone with either a man without a country or a man without a point.


Kompleks, intens og grusom

Jeg leter etter mobiltelefonen min fem ganger om dagen, så når en bok åpner med et fire siders karaktergalleri tenker jeg at jeg har tatt meg vann over hodet. Dette kommer jeg aldri til å huske. Hvis du føler på noe av det samme, så ignorer den følelsen - historien og karakterene faller på plass etterhvert, selv om du ikke har 100 % stålkontroll på hvem som er hvem hele tiden. Det skader ikke å notere litt underveis.

Jeg likte denne boken fordi den føltes genuin og ny. Det er den første boken jeg leser av Marlon James, men jeg synes den var kompleks og velkomponert på en måte som minnet meg litt om The Luminaries (som vant i 2013).  Den var tidvis krevende å lese, fordi den så ofte skriftet forteller mellom et ukjent antall fortellere, fordi den spant over så lang tid og fordi den tidvis var direkte grusom (her sluttet likhetene med Luminaries!). Omfattende volds- og sexskildringer gjør at jeg ikke ville anbefalt denne boken til lesere under 18, fordi den er såpass grov. Så grov, at jeg revurderte hele boka etter det første kapittelet om Bam-Bam. Forfatteren er grei der. Lakmustesten kommer allerede før side 40. Denne boken er en god håndfull på mange måter, men den er virkelig god også. Noen ganger tenker man kanskje at det kunne holdt med et glass, og at man ikke trengte hele kanna på bordet - men hei.

Favorittkarakteren min var Nina Burgess, som etter en one night stand med sangeren ser for seg at han skal være hennes billett ut av slummen. Av alle karakterene i hele boken, synes jeg Nina hadde flest overraskelser i seg. Det var også forfriskende med et kvinnlig perspektiv mellom alle sidene med skildringer fra gjengmedlemmer. Det som trekker ned for meg er at sistnevnte, etter å ha blitt skildret i ca 30 år over nesten 700 sider, tidvis blir litt langdrygt.

Jeg håper og tror vi ser denne på shortlisten, selv om den nok ikke passer for alle.

Karakter: Ga den opprinnelig en B, men etter litt modning er det en A.

Tags: #jamaica, #ghetto, #reggae, #sort-hvit, #rase, #vold, #sex, #episk, #kompleks

5 kommentarer:

 1. Denne hadde jeg definitivt skaffet meg og begynt på om ikke den var så laaang. Da vet jeg med meg selv at det tar en evighet å komme gjennom og lite annet blir lest. Anmeldelsen din bekrefter jo akkurat at det at den er god, men litt for lang. Ut i fra det du skriver tror jeg også at denne kommer på kortlisten, den virker å skille seg ut. I så fall er det en liten mulighet for at den blir lest da.

  SvarSlett
  Svar
  1. Da krysser vi fingrene for at den havner på kortlisten og at motivasjonen stiger som følge av det :)

   Slett
 2. Den sitter jeg litt på gjerde i forhold til, - synes den høres spennende ut, men blir litt skremt av sideantallet, persongalleriet etc. Spessielt tenker jeg at den kanskje er vanskelig å lese på kindle, ser at du har lest den i papirform - brukte du persongallerilista først i boka? Hadde du nytte av å bla litt fram og tilbake for å skaffe oversikt? Jeg forsøker å unngå å kjøpe papirbøker, men vurderer å skaffe meg denne.

  Det du sier om vold, sex og grovhet gjør bare at jeg får mer lyst til å lese den. Jeg kan (nesten) ikke få nok vold i bøkene mine. Ah, der hørtes jeg ut som en særdeles enkel sjel. Velvel.

  SvarSlett
 3. Jeg leste mesteparten på Kindle, for jeg hadde den både på papir og på Kindle. Det jeg gjorde når jeg leste den på Kindle og ikke hadde boken for hånd, var at jeg gikk inn på Amazon og leste preview av de første sidene som inneholder persongalleriet. Så screenshotta jeg dem og skrev dem ut på en lapp jeg hadde i veska. Men ja, når jeg hadde boka ble det litt bla'ing.

  Om du nesten ikke kan få nok vold er dette helt klart en bok for deg! Jeg fikk litt følelsen av The Wire (uten politifokuset). Du kan regne med at jeg dømmer deg skikkelig nå ;) haha, neida. Folk liker forskjellige ting. Ikke noe i veien med det.

  SvarSlett
 4. Hmmm, denne var egentlig den siste på lista mi, men hvis du tror den havner på kortlista likevel - gidder jeg ikke stresse. Hadde tenkt å høre den på lyd, men ble litt skeptisk nå, med denne kindle/papir vurderinga. Er den 'skikkelig' lest med distinktive forskjeller mellom karakterer/stemmer kan det være en fordel - men med en innleser - eller enda verre - en monoton innleser - kan det bli krise..

  SvarSlett

 
BLOG DESIGN BY DESIGNER BLOGS