torsdag 19. mars 2015

M. Toews - All My Puny Sorrows (Folio Shortlist 2015)

Søstrene Yolandi (Yoli) og Elfrieda (Elf) vokser opp i mennonitt-samfunnet i East Village i Canada. De var allierte opprørere mot lokalsamfunnets stive normer. Da Elf fikk presset seg til rollen som Maria i skoleforestillingen av juleevangeliet, insisterte en seks år gammel Yoli på å være søsteren til Maria. Etter å ha blitt forklart flere ganger at Jesus ikke har noen tante i juleevangeliet – og henvist til rollen som hyrde, presser Yoli seg likevel mellom Maria og Josef på scenen på premieredagen. Her spiller hun rollen som en god tante for Jesus, og sin søsters søster. Hun fluffer til høyet i krybben, passer på at Maria har det bra og kjefter på Josef når han banner over avbrytelsene hennes. Ja, alt en god tante skal gjøre. Storesøsteren Elf, vokser opp til å bli en internasjonalt anerkjent pianist, Yoli skriver barnebøker om Rodeo-Rhonda og jobber med sin første "ordentlige roman" (enda en forfatter som skriver om en forfatter). Hun føler seg som en komplett fiasko sammenliknet med søsteren, som har alt på stell. Likevel er det Elf som sliter med å holde hodet over vannet.

Etter flere mislykkede selvmordsforsøk trygler Elf søsteren Yolandi om å ta henne med til Sveits for en verdig avslutning på livet. Hva er det riktige å gjøre dersom den du elsker høyest i verden ikke vil leve mer?Forfatter: Miriam Toews

Tittel: All my Puny Sorrows (2014)

Sidetall: 321 sider

I et nøtteskall: Vakkert, morsomt og trist om søskenkjærlighet.

Favorittutdrag:
By that time I had moved away from East Village to Winnipeg and had two kinds with two different guys…as a type of social experiment. Just kidding. As a type of social failure.

We were quiet for a while thinking and listening to two teenage girls in the row behind us having about school and their volleyball team and boys and rashes and then we heard another voice, an older woman who sounded drunk, saying: listen, I will give you kids one hundred dollars…each…if you can finish this flight without ever saying the word like again. The girls stopped talking and the woman said deal? The girls said, like, each of us? And all of us within earshot of this smiled at each other.

Det eneste viktige filosofiske spørsmålet
Det første som griper deg i denne historien er fortellerstemmen til Toews. Hun er morsom, intelligent og tanketung samtidig. Du kan ikke unngå å bli sjarmert. Problemstillingen er en sofistikert versjon av Frost møter Et helt halvt år. Se det for deg om du kan.

Tittelen All My Puny Sorrows kommer fra et dikt av Samuel Coleridge. Her er et lite utdrag:

"I too a sister had, an only sister —
She loved me dearly, and I doted on her!
To her I pour’d forth all my puny sorrows."


Elf elsket denne poeten og malte AMPS (for All My Puny Sorrows) på landemerker rundt hele byen i tenårene. Flere andre kjente litterære navn dukker også opp, deriblant D.H Lawrence – som også var nevnt i Outlines. (Memo til selv: Les Lady Chatterley's Lover) Hemingway med For Whom the Bell Tolls og Italo Calvino diskuteres også. I tillegg har boken referanser til Kanye West og The Wire.

Jeg lot meg sjarmere av oppveksthistoriene om Yoli og Elf, hvordan de lagde sine egne regler og tok vare på hverandre. Boka har en lang seig midtdel som tar for seg Elf sine gjentatte selvmordsforsøk og skildrer håpløsheten hennes og familiens forsøk på å redde henne og leve i denne vonde situasjonen. Her kjente jeg at jeg ble litt lei etter hvert. Jeg var heller ingen stor fan av slutten – men alt i alt er dette en god bok. Den har glimmer av gull gjennom hele.

Anbefales: Alle som har en søster

Karakter: B

Tags: #selvmord, #søstre, #familiedrama, #morsomogtrist, #writerswhowriteaboutwriters

btw. første sidene kom jeg ikke over at hovedkarakteren het Yolandi. Tenkte automatisk på den eneste andre Yolandien jeg har hørt om, hun rare i Die Antwoord.

Yolandi? Avbildet: Yolandi Visser fra Die Antwoord

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

 
BLOG DESIGN BY DESIGNER BLOGS