fredag 27. mars 2015

C. Toibin - Nora Webster (Folio Shortlist 2015)

Nora har blitt enke i en alder av 40. "Hva er det med sorgprosessen som gjør at andre mennesker føler de kan trenge seg på slik de gjør?" undres hun. Og helt uberettiget er det ikke, selv om hun vet de mener det vel umyndiggjøres hun av alle rundt seg.

- Bli med i kor. Sier en
- Vi skal pusse opp huset ditt. Sier en annen
- Du blir med en tur på cafe. Jeg tar ikke nei for et svar. Sier en tredje
- Drikk denne drinken. Jeg har bestilt og betalt den for deg. Sier en fjerde.

Nora derimot, vil aller helst være i fred med platespilleren. Mannen var hennes allierte i møte med omverdenen, og uten ham må hun trekke opp egne grenser og forsvare seg og sine i hverdagen.

Bildet er lånt fra nettsidene til Cambridge litteraturfestival

Forfatter: Colm Toibin

Tittel: Nora Webster (2014)

Sideantall: 373 sider

I et nøtteskall: Verden, slik Nora kjenner den faller fra hverandre -  men hun er det motsatte av hysterisk.

Favorittutdrag:
"D-do you know about the p-paradox of f-faith?" he asked her when he was finished eating.
"I'm not sure I do," she said.
"F-father Moorehouse gave us a sermon on it. J-just a s-small g-group who are d-doing special re-re-religious st-studies".
"What is it?" she asked.
"In order to b-believe, you have to b-believe" he said. "Once you have faith, then you can b-believe more, but you c-can't b-believe until you b-begin to b-believe. That f-first b-belief is a mystery. It is like a gift. And then the r-rest is r-rational, or it c-can be."
"But it can't be proved" she said. "You can only sense it."
"Yes, b-but he says it's not like p-prof. It's n-not adding two and two, but more like adding light to water."
"That sounds very deep"
"No, it's simple really. It explains things".
She noticed that he had not stammered on the last sentence.

Lavmælt, men sterk
Historien, som hovedkarakteren – er dempet men sterk. Nora Webster handler om å ta tilbake kontroll, sette grenser og leve etter et fundamentalt tap.

 Nora har mange gode kvaliteter; hun snakker ikke når det er bedre å tie, hun er spartansk i forhold til penger, hun kjemper for interessene til barna sine ovenfor skolemyndigheter, hun bedømmer politikere ut fra hva de gjør og ikke hva de sier og hun arbeider hardt og effektivt – men lar seg ikke pille på nesen av autoriteter. Nora er selveste landsbyfornuften. En god kvinne, med begge føttene plantet på jorda. Toibin faller for fristelsen å demonstrere hvor god og fornuftig Nora er ved å omgi henne med en rekke usympatiske kvinnelige karakterer.

1. Den privilegerte rikmannsdatteren som bruker hele arbeidsdagen i telefonen med venner for å planlegge neste helgs utskeielser.

2. Petimeteret som ikke skjønner halvparten av det bedriften driver med, men er livredd for å bli forbigått og hevder seg gjennom å tyrannisere de andre ansatte. Selve karikaturen på grusom kvinnelig mellomleder.

3. Den lunefulle sanglærerinnen som kun er hyggelig med folk som har talent – og hun i tillegg har en god dag selv.

4. Den nysgjerrige ex-nonnen som alltid vet hva hele byen foretar seg om møter dem "tilfeldig" når de forlater huset for å rådgi dem.

Det får meg til å tenke litt på Daffyd Thomas – som er "the only gay in the village". Nora Webster er "the only woman with a brain, backbone and heart in the village" - og det er deprimerende.

Toibin har tidligere skrevet historien om Maria etter Jesus sin død i boken The Testament of Mary, som var nominert til Man Booker i 2013. Også Toibins Maria ble presset av menneskene rundt seg etter å ha mistet noen hun var glad i, og akkurat som Nora var hun taus og sterk.

Anbefales: De med forkjærlighet for sterke udramatiske kvinner og generell irsk melankoli.

Karakter: C

Tags: #enke, #sterk_kvinne, #sorg, #Nord-Irland, #fagforeninger, #arbeidsliv, #familieliv, #religion

2 kommentarer:

  1. Godt skrevet, fikk i alle fall meg nysgjerrig på boken :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk Birthe - hyggelig med kommentar. Håper du har en fin påske

      Slett

 
BLOG DESIGN BY DESIGNER BLOGS