torsdag 12. februar 2015

J.Offill - Dept. of Speculation (Folio Shortlist 2015)

Frem mot kåringen av en vinner, den 23. mars vil jeg lese alle de åtte nominerte bøkene til Folioprisen 2015. Hittil har jeg lest How to be Both av Ali Smith, i forbindelse med Man Bookers Shortlist. Her følger anmeldelsen av Jenny Offills Dept. of Speculation – et portrett av et ekteskap.


Bildet er lånt fra Drawn & Quarterly Bookstore

Forfatter: Jenny Offill

Tittel: Dept. of Speculation (2014)

Sideantall: 182 sider

Plot: Hovedpersonen, kun kjent for oss som "kona" forteller historien om forholdet til "mannen". Dette er ikke på langt nær så kjedelig som det kan høres ut, for boka er intelligent og vittig skrevet. Dialog > handling, her altså.

Favorittutdrag:
People keep telling me to do yoga. I tried it once at the place down the street. The only part I liked was the part at the end when the teacher covered you with a blanket and you got to pretend you were dead for ten minutes.

Advice for wives ca 1896: The indiscriminate reading of novels is one of the most injurious habits to which a married woman vas be subject. Besides the false views of human nature it will impart…it produces an indifference to the performance of domestic duties, and contempt for ordinary realities.

Ekstraordinært skrevet om et ordinært samliv.
Noen bøker er skrevet på en måte som gjør at jeg connecter (fantastisk norsk, Linn) umiddelbart med protagonisten og forfatteren. Dept. of Speculation er en av disse. Det er som en melankolsk versjon av stemmen i Where'd you go Bernadette (som forresten er en veldig god bok). Offill har skrevet en svært kompakt bok på 182 sider. Det er tett med anekdoter, vitenskapelige funfacts og kjente sitater. Strukturen på boka er små avsnitt som ikke alltid tilsynelatende henger sammen. Når man leser kan man få følelsen av at Offill har spart tekster og tankerekker hun har hatt ønske om å innarbeide i en bok, for så å sy sammen et lappeteppe av disse glimrende små avsnittene. Først et godt stykke inn i boken klarer jeg å se helheten og teksten som en sammenhengende historie.

Bokas tittel er navnet på kjærlighetsbrevene mannen og kona utvekslet innledningsvis. I disse reflekteres det over forholdet og livet – og usikkerhetene man må leve med til en hver tid.

Bokas styrke er alle de fantastiske utdragene man kan highlighte og kose seg med igjen og igjen. Kloke og morsomme observasjoner, som får leseren til å løfte blikket. Minst likte jeg at boka var såpass kompakt. Det føles nesten litt stressende med så mye informasjon og avsporinger fordelt på så få sider – men hei, jeg har lest bøker på over 800 sider som har hatt mindre essens enn denne. Effektivitet for the win. Jeg forstår godt at den er på kortlista til Folioprisen.

Anbefales: Litteraturelskeren som liker en leken struktur på boka

Karakter: B

Andre som har lest den mener:
Ann Helen (Labben) synes det var en krevende men god start på Folioprisens kortlistelesing.

Tags: #Folio, #ekteskap, #morsom, #smart, #kortlistet, #litteraturpris, #trist
 

3 kommentarer:

  1. Svar
    1. Så bra, gleder meg til å lese anmeldelse. Nyt Paris!

      Slett
  2. Mistet kontrollen over kindlefingeren. Så innkjøpt her også!

    SvarSlett

 
BLOG DESIGN BY DESIGNER BLOGS