torsdag 24. juli 2014

D. Eggers - The Circle

Dette er boken som får deg til å ville slette Facebook-kontoen din.

Første gang jeg hørte om denne boken, var i en jobbmiddag i Sverige i fjor. Jeg endte opp med å bli så nysgjerrig at jeg kjøpte den med hjem fra Stockholm dagen etter.

I boken møter vi nyutdannede Mae, som har fått en fot innenfor selskapet The Circle. The Circle kan best beskrives som en fusjon av Facebook, Google og Apple opphøyd i tiende. Arbeidsplassen er det hypermoderne og høyteknologiske Campus, hvor Mae raskt konkluderer med at hun er i himmelen.


Crazy cat lady leser om farene ved altoppslukende sosiale medier. Ja, det er Grumpy Cat bak der.

Forfatter: Dave Eggers

Tittel: The Circle

Sideantall: 508 sider

I et nøtteskall: Vi lager vårt eget 1984 med sosiale medier

Favorittutdrag:
Outside the walls of the Circle, all was noise and struggle, failure and filth. But here, all had been perfected. The best people had made the best systems and the best systems has reaped funds, unlimited funds, that made possible this, the best place to work. And it was natural that it was so, Mae thought. Who else but utopians could make utopia?

Here, though, there are no oppressors. No one's forcing you to do this. You willingly tie yourself to these leashes. And you willingly become utterly socially autistic. You no longer pick up  on basic human communication clues. You're at a table with three humans, all of whom are looking at you and trying to talk to you, and you are staring at a screen, searching for strangers in Dubai.

SECRETS ARE LIES
SHARING IS CARING

PRIVACY IS THEFT

Tanker i ettertid:
Det som er sprøtt med the Cirle er at den kan virke futuristisk i teknologien, men den er egentlig ikke det. Dave Eggers viser ytterste konsekvens av et samfunn der få store aktører innehar all informasjon om sine brukere. Der man mener det godt, man skal effektivisere - gjøre ting transparent, beskytte barn og syke - men ender opp med å drepe all rett til privatliv. Argumenter vi kjenner fra datalagringsdirektivsdebatten. De som påpeker de negative effektene av The Circle ansees som å være asosiale, eller kjeltringer som har noe å skjule. I boken eksponerer Mae foreldrene sine for verden på verst tenkelige måte, men dette plager henne mindre enn at hun fikk noen frowns på nett.

Alt i alt mener jeg Eggers tar sosiale medier-samfunnet på kornet, viser hva ekstremversjonen av det vil være og har skrevet en svært god bok. Deler av boka syntes jeg ikke fungerer så godt, som Maes romanser, men hei. Det er likevel en bok som gjorde inntrykk - og en bok jeg tror jeg kommer til å gi bort som gave, blant annet til lillesøster som ikke kan fullføre en middag uten å sjekke telefonen.

Anbefales: Alle som er på facebook mer enn 3 ganger dagen.

Karakter: B
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

 
BLOG DESIGN BY DESIGNER BLOGS