torsdag 5. juni 2014

G. Orwell - Animal Farm

Enkelte bøker må man bare ha lest. Animal Farm er en av disse. I serien Linn ankommer festen mer enn fashionably late har jeg lest og anmeldt den. I fjor leste jeg 1984 av samme forfatter. Bøkene har jeg kjøpt selv.

Det skal sies at det oppleves ganske forskjellig å anmelde en klassiker mange har et forhold til og en ny roman. Hva kan jeg si om denne boken som ikke er sagt før? Det er en krevende øvelse. I bloggens format tro, skal jeg likevel forsøke å holde det relativt short and sweet.Kort om forfatteren: George Orwell (heter egentlig Eric Arthur Blair) er en britisk forfatter som skrev om temaer som sosial rettferdighet, totalitære regimer og sin forkjærlighet for demokratisk sosialisme. Han er best kjent for boken 1984 som etterlot seg referanser som fortsatt er i bruk i språket i dag (big brother, room 101, newspeak etc.) Typisk for Orwell er bruken av allegorier som gjør historisk/politisk materiale tilgjengelig for flere. Han skal ha sagt følgende: "Every line of serious work that I have written since 1936 has been written, directly or indirectly, against totalitarianism and for democratic socialism, as I understand it."(kilde: The glorious Wikipedia)

Tittel: Animal Farm (1945)

Sideantall: 95 sider

I et nøtteskall: Absolutt makt korrumperer absolutt. Hvordan Tsaren i Russland styrtes av Stalin under løfte om et sosialistisk land der alle skal være likeverdige -  i en drakt som gjør historien tilgjengelig for alle.

På Manor Gård har dyrene endelig kvittet seg med den late bonden som viet tiden til flaska heller enn til dyrenes velferd. Optimismen er stor blant dyrene på gården som får det nye navnet Animal Farm. Det tar imidlertid ikke lang tid før en elite av griser lokker de andre med den sosialistiske ideologien imens de sakte men sikkert bygger en totalitær stat.

Favorittutdrag:
Man is the only creature who consumes without producing, He does not give milk, he does not lay eggs, he is too weak to pull the plough, he cannot run fast enough to catch rabbits. Yet he is lord of all animals.

Napoleon was now never spoken of simply as "Napoleon". He was always referred to in formal styla as "our Leader, Comrade Napoleon", and the pigs liked to invent for him such titles as Father of all Animals, Terror of Mankind, Protector of the Sheepfold, Ducklings' Friend and the like". (Nord-Korea, anyone?)

It was also found that the stupider animals, such as the sheep, hens and ducks were unable to learn the Seven Commandments by heart. After much thought Snowball declared that the Seven Commandments could in effect be reduced to a single maxim, namely: "four legs good, two legs bad".

Tanker i ettertid:
Det har blitt sagt om Animal Farm at den største svakheten er at den bruker en rekke virkemidler for å si noe som har vært fortalt bedre - i direkte form, av andre. Jeg har forståelse for dette standpunktet. Det er utvilsomt skrevet tekster som bedre forklarer de rent faktiske historiske forhold og lærdommene som kan trekkes i ettertid.

Til Orwells forsvar vil jeg påpeke at det at man har valgt å fortelle denne historien som om den handlet om dyrene på en gård har gjort dette budskapet tilgjengelig for svært mange flere enn de som ville lest en brilliant analyse av russisk historie. Boken leses ofte av ungdomsskoleelever - som selv legger sammen 2+2 og lærer seg å identifisere faktorene som gjør samfunn sårbare for tyranni og politisk korrupsjon, måten slike ledere går frem - og konsekvensene for befolkningen. Det gir en grunnleggende forståelse av totalitære samfunn. Jeg tror også læringseffekten ved å få informasjonen på denne måten er større enn alternativene. Dette er dannelse. Mye av boken kunne like gjerne omhandlet Nord-Koreas Kim Jong Il eller Kambodsjas Pol Pot.

Jeg syntes den var bra, og satte pris på at den fattet seg i korthet (95 sider) - for Orwell får fint frem sitt budskap på disse sidene. Orwell selv hadde en policy på at man ikke skal si ting vanskelig som kan sies enkelt, denne disiplinen har han tatt med seg inn i boken. Dette fungerer spesielt godt siden det også underbygger inntrykket av dyrenes enfoldighet. 

Dette er en bok som kan leses av alle - en kort, presis og tilgjengelig beretning om den altomfattende korrupte staten. Om du vil lese mer om alle bokens referanser og paralleller til historien anbefaler jeg Spark Notes

Les den fordi: Den vil bedre verdensforståelsen din selv om du ikke er spesielt politisk interessert.

Karakter:B

Tags: #britisk, #klassiker, #politisk, #kort, #innflytelsesrik, #sosialisme, #tyranni

Likte du Animal Farm? Da tror jeg også du vil like disse:


1) Watership Down av Richard Adams
2) 1984 av George Orwell
3) Pol Pots Smil av Peter Frøberg Idling

8 kommentarer:

 1. Takk for eit godt tips! Eg held på å setje opp leseliste for elevane mine til neste år, og denne boka vil passe perfekt inn når vi har om den russiske revolusjonen! Pluss at den er ganske kort, så dei fleste vil klare den. Er ein del år sidan eg har lest den no, men ganske mykje dukka opp att når eg las meldinga di. Så igjen: Takk!

  SvarSlett
  Svar
  1. Velkommen hit. Koselig med nye besøkende. Jeg tror den passer seg godt inn i pensum med den russiske revolusjonen. Det blir spennende å se hvordan elevene responderer på den!

   Slett
 2. Denne har jeg faktisk aldri lest, selv om jeg flere ganger har vært nære på. Takk for inspirerende blogg :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Først og fremst, ikke bare EN men TO menn inne på bloggen. Gudbedre. Det skjer ikke ofte. Velkommen skal du være. Også må du få ut fingeren (sier hun som leste boka ferdig i går).

   Slett
 3. Kjempefin omtale! Har ikke lest denne boken, men ser at det er noe jeg gjerne vil gjøre noe med :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Tine :) - Ja, den er en kort affære så det er fort gjort å gjøre noe med.

   Slett
 4. Takker for flott boktips og ikke minst en god omtale :) Har lest litt om denne tidligere, men har ikke endt opp med å lese den ::)

  - Siri

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Siri! Takk for hyggelig kommentar - det varmer. Jeg anbefaler deg å lese den, det er fort gjort og den er ganske stinn av referanser du senere vil komme over. Men kanskje ikke i like stor grad som 1984 av samme forfatter. Skal du bare lese en av dem, ville jeg valgt 1984.

   Slett

 
BLOG DESIGN BY DESIGNER BLOGS