torsdag 12. juni 2014

Bibliotekaren anbefaler: sommerlektyre


I min hyllest til biblioteket i det jeg tror må ha vært forrige uke (mandag-fredag-syndrom på gang), trakk jeg frem kunnskapsrike og imøtekommende bibliotekarer som noe av det jeg verdsetter. Så da fikk jeg ideen om å presentere dere for en av bibliotekarene jeg har snakket mest med, Katrine fra Drammen bibliotek. Vi har snakket om jobben som bibliotekar, og bøkene vi skal kose oss med i sommer.
Katrine Kirkeby - bibliotekar på Drammen bibliotek
 
Hva er det beste med å være bibliotekar?
- Det beste med å være bibliotekar, og spesielt her på Drammensbiblioteket, er variasjonen. Det høres ut som en litt klam klisjè, men hos oss er faktisk ingen dager like.  Jeg er ansatt som ungdomsbibliotekar og er en del av Popkult-teamet her på huset. Det vil si at jeg er heldig nok til jobbe med personlige interesser hver dag, alt fra film og dataspill, til fantasy og tegneserier. Nerdehimmelen, med andre ord.

I tillegg så er jo Drammen en by med stort mangfold, og det reflekteres i  brukerne våre og tilbudet vårt. Jeg møter derfor utrolig mye spennende, rare, interessante og flotte mennesker hver eneste dag. Jeg bedriver også heftig og begeistret formidling av lystlesing både for barn og ungdom, og det er en veldig givende del av hverdagen min.

Hva er den største misoppfatningen folk har om bibliotekarer?
-Jeg tror stereotypen med strikkejakker, hornbriller og et skulende blikk dessverre er litt for levende fortsatt. Den hysjende bibliotekaren. Når jeg forteller hva jeg jobber som i sosiale settinger får jeg fremdeles kommentarer som " trenger man utdannelse for å låne ut bøker da?" Som en følge av  dette er min sosiale krets ganske lei av Den Store Talen, hvor jeg lekser opp om ebøker, klassebesøk, dataspill, IT-bibliotekarer, blogging, brukerpsykologi, streaming og alle andre aspekter av hverdagen til oss bibliotekarer. Som personer er bibliotekarer også mangefassetterte. Rundtomkring i landet finner du alt fra tattoverte nerder til sylskarpe akademikere. Og noen sylskarpe, tattoverte nerde-akademikere. Så det er absolutt et langt større mangfold enn man gjerne skulle tro. Jeg oppfordrer alle til å ta turen innom nærmeste bibliotek for å det bekreftet.

Hvor og hva skal du lese i sommer?
-I sommer er jeg redd det ikke blir mye tid til lesing. Jeg gifter meg i starten av september, så mye av sommeren forsvinner nok til planlegging. Men når jeg drar på bryllupsreise i september skal jeg kose meg med min perfekte sommerlektyre, nemlig grøss og spenning. Jeg er ihuga Stephen King fan og har hatt Joyland på leselisten min lenge. Eller så har jeg også fått anbefalt av min emintete kollega Stig Elvis Furset boka The Shining girls av Lauren Beukes. Den skal visstnok være en godtepose av tidreiser, seriemordere og hesblesende spenning. Perfekt for bassengkanten!

Hva er ditt beste litterære sommerminne?
-Som barn synes vi søsknene det var fryktelig stas å sove i telt i vår egen hage. Jeg pleide å ta med meg lommelykt og en samling med spøkelseshistorier, som var nesten litt for skumle. Spesielt med tanke på at hagen vår hadde direkte utsikt til kirkegården. Dette er et veldig tydelig og klart leseminne for meg.

Lesebrett eller papirbok på stranda?
- Jeg synes lesebrett er fantastiske oppfinnelser, men jeg er litt gammeldags når det gjelder strandlesing, så jeg foretrekker papirbøker. Dessuten er jeg fryktelig klønete og hadde nok før eller siden fått så mye sand inn i brettet at det ble ubrukelig.

Hvilke bøker anbefaler du andre å lese i sommer?

-Jeg vil anbefale Doctor Sleep av Stephen King for grøsserelskeren, Jeg vet hvem du er av Yrsa Sigurdadottir for krimelskeren, Odinsbarn av Siri Pettersen for fantasynerden og The fault in our stars av John Green for alle som liker å le og gråte av samme bok.

Tusen takk, Katrine!

2 kommentarer:

  1. Gleden var på min side! :)

    SvarSlett
  2. Noterte ned hennes anbefalninger til sommeren for å si det slik, høres virkelig ut som om hun har en god boksmak :) Kjente meg godt igjen på det hun sier er misoppfatningen ved yrket sitt. Jobbet selv på biblioteket et skoleår, og ja jeg klarte å lån ut bøker. Men det er jo så mye mer ved den supre jobben!

    - Siri

    SvarSlett

 
BLOG DESIGN BY DESIGNER BLOGS