torsdag 13. mars 2014

M.Haddon - The curious incident of the dog in the night time

I serien "velkommen etter, Linn" har jeg lest the curious incident of the dog in the night time. Det betyr at jeg er i gang med bokfangsten fra Amsterdamturen. Denne boken ble ferdiglest på Doha flyplass, der jeg mellomlandet i 5 timer på vei til Kambodsja. Etter 3.5 time syntes jeg at jeg var ferdig med Doha, men så tok jeg meg sammen og tenkte på WTO som har vært stuck i Doha siden 2001.


 
Forfatter: Mark Haddon

Tittel: The curious incident of the dog in the night time (2004)

Sider: 272 sider

Plot: Vår forteller, den femten år gamle Christopher finner naboens puddel brutalt drept. Han bestemmer seg for å etterforske mordet. Christopher har aspbergers, noe som dominerer fortellerstemmen. Selv syntes han at han er veldig god i matte, men ikke så god på å forstå det sosiale. For eksempel er det en rekke ansiktsutrykk han ikke forstår, og humor og ironi er vrient. Han elsker lister, logiske mønstre og sannheten – men kan ikke fordra fargene gult og brunt eller kroppskontakt. Reglene og begrensningene til Christopher settes på prøve når han inntar rollen som detektiv.

I et nøtteskall:Differansen mellom hva vi tror vi kan utrette og hva vi er i stand til kan overraske både oss selv og andre.

Favorittutdrag:
I said I cared about dogs because they were faithful and honest, and some dogs were cleverer and more interesting than some people. Steve, for example, who comes to school on Thursdays, needs help to eat his food and could not even fetch a stick. Siobhan asked me not to say this to Steve's mother.

The policeman looked at me for a while without speaking. Then he said "I am arresting you for assaulting a police officer". This made me feel a lot calmer because it is what policemen say on television and in films.

Tanker i ettertid:
Boka er skrevet for å kunne leses av ungdom. Det som gjør denne boken spesiell er at den gir innsikt i hvordan Christopher ser og tolker verden rundt seg. Språket er enkelt og relativt rett frem, og fortelleren er ofte morsom på en måte som er ufrivillig eller i det minste ikke intendert. Man blir raskt glad i både Christopher og måten han forteller på. Sentrale temaer i boken er det å være annerledes og hvordan dette påvirker drømmer og begrensningene man setter for seg selv og pålegges av omverdenen. Teksten brytes opp med Christophers tegninger, oversiktskart og regnestykker. Selve mysteriet er verken spesielt komplekst eller uforutsigbart, men så syntes jeg også at handlingen spiller annenfiolin for fortellerstemmen i boka – så det gjør ikke så mye.

Anbefales: Dette er en bok jeg tror mange jan ha glede av å lese, spesielt ungdom over 15.

Karakter: C

Tags: #spesiell, #prisvinnende, #britisk, #ungdomslitteratur, #morsom, #sår, #aspbergers

 

2 kommentarer:

  1. Dette er ei av dei finaste bøkene eg veit om.

    SvarSlett
  2. Jeg likte boka veldig godt! Men så er vel jeg i kategorien ungdom over 15 :)

    SvarSlett

 
BLOG DESIGN BY DESIGNER BLOGS