tirsdag 16. juli 2013

Under the Dome: TV-serien vs. boka

Jeg har nå sett to episoder av "under the dome" etter å ha lest boka og det er store og mange forskjeller. Litt endringer er jo alltid å forvente, men her er det nesten så jeg lurer på hva de har bevart bortsett fra "the dome" og navnene på karakterene.De største forandringene i de to første episodene er:
 - I boken forsøker Barbie å forlate byen etter en krangel med Junior. Han har jobbet som kokk på vertshus. I TV serien virker det som han ikke kjenner noen i byen og dreper og graver ned en mann fordi han ikke har betalt spillegjeld.

- I boken er Julia Shumway en singel journalist i førtiårene. Hun har vært skilt i ti år. Hun er også politisk konservativ. I TV-serien er hun i tidlig trettiårene og fortsatt gift. Hun mistenker at ektemannen er utro, men han er mannen Barbie drepte og gravde ned i skogen i første episode.

- Rollen til Big Jim er også forskjellig i boka og TV-serien. I boka har han en annen posisjon enn i TV-serien og trekker i større grad i trådene for å manipulere menneskene rundt seg med snakk om Gud og at det er en småby så "We all support the team". I TV-serien virker det også som om Howard "Duke" Perkins er en del av Big Jims lyssky virksomhet, i mens det i rollen er pastor Lester Coggins som hadde denne rollen.

- I boken oppfattet jeg også Linda Everett som en godt voksen kvinne. Hun misbruker smertestillende etter hun slet med ryggsmerter og jobber bare deltid, hun er derfor ikke i stand til å virkelig gripe inn ovenfor Big Jim. Hun har to barn og er gift med den lokale doktoren, Rusty Everett. I TV-serien er Linda en fresh-faced 20-et-eller-annet-åring og fremstår som det nye friske tilskuddet i byen politistyrke, forloveden hennes Rusty (de er ikke gift i tv-serien) er en brannmann som er fanget på andre siden av barrieren.

- I boken er Junior Rennie en sosiopat med migrener og voldelig atferd. Han har også problemer med kvinnelig seksualitet. I serien dater han Angie McCain, som i boken er kjæresten til kollegaen hans, Freddie. Freddie eksisterer ikke i serien. Han har fortsatt voldelige tendenser, men dette virker mer som tenårings-sjalusi. Han er også ganske heit i serien, og dette passer virkelig ikke med hvordan man ser ham for seg når man leser boka.

- Angie jobber i TV-serien på sykehuset og har en bror, foreldrene er stengt ute på andre siden av "the dome". I boken jobber Angie som servitrise på Sweetbriar Rose sammen med Dodee og Barbie. Hun bor for seg selv, og vi vet ingenting om noen bror eller foreldrene hennes.

- I boken er Dodee Sanders rett frem dum, hun røyker mye hasj og jobber som servitrise på Sweetbriar Rose. I TV-serien er Dodee smart, hun jobber på radiostasjonen WYBS og har satt i sammen et system som gjør det mulig å gjøre om kortfrekvensradiobølger til langfrekvensradiobølger slik at de kan høre beskjeder utenfra "the dome". Radiokanalen er den eneste på lufta, men i boken er den en kristen-radio som på folkemunne refereres til som Jesus-radio, i mens den i TV-serien er en lokalstasjon med rock og populærmusikk.

- Carolyn og Alice er ikke med i boken, i serien er de et lesbisk par på gjennomreise som har med seg datteren Norrie.

- I boken er det ingen klar indikasjon på at "the dome" innkapsler byen, ingen merker det før ulykkene begynner å inntreffe. I TV-serien er dette noe man legger merke til på grunn av sterk vind og jordskjelv.

- Det er forskjeller i begrensningene "the dome" legger på befolkningen. I boka kan man snakke sammen gjennom "the dome" og se TV. Byens befolkning samlet seg på Sweetbriar Rose for å se CNNs dekning av saken. I boken var det også nett-tilgang, og det var militæret som vurderte å stenge denne, for å unngå panikk-tilstander og holde kontroll på informasjonen. I TV-serien er TV og internett satt ut av spill fra "the dome".

Så serien handler fortsatt om at innbyggerne i Chesters Mill fanges under en "osteklokke" som skiller dem fra omverden, men det hele gjøres på en annen måte. Hittil er jeg ikke overbevist.

Det er tydelig at mange som likte boka føler det samme for Stephen King var ute på sin blogg med en bloggpost om forskjellene i boka og TV-serien. Posten var et brev adressert til "The constant reader" Han skrev:
“If you loved the book when you first read it, it’s still there for your perusal. But that doesn’t mean the TV series is bad, because it’s not. In fact, it’s very good.”
Han kommenterer også endringene som er gjort på følgende måte:
“Many of the changes wrought by [showrunner] Brian K. Vaughan and his team of writers have been of necessity, and I approved of them wholeheartedly.”
Vaughan har forklart at mange av endringene var nødvendig fordi TV-serien kommer til å oppgi en annen kilde til "the dome" enn boken gjorde. Det hele skal altså forklares på en annen måte. Til dette sier King;
" Other story modifications are slotting into place because the writers have completely re-imagined the source of the Dome. That such a re-imagining had to take place was my only serious concern when the series was still in the planning stages, and that concern was purely practical. If the solution to the mystery were the same on TV as in the book, everyone would know it in short order, which would spoil a lot of the fun (besides, plenty of readers didn’t like my solution, anyway).”
Til slutt minner han oss om at vi alltids kan ta frem boka fra hylla, for i mellom permene på boka har ingenting forandret seg.

Så på en side har jeg lyst til å fortsette å se, for jeg vil se hvordan Vaughan har løst opphavet til "the dome", men på en annen side er jeg redd jeg bare blir sittende å irritere meg over at ting ikke er så bra som det var i boka. Det ender nok med at jeg ser hele første sesong, så får vi se om det gis noen svar.

Kilder:
IGN - Under the dome: Stephen King hopes fans will accept changes from his book
Stephen King - Letter to the constant reader
IGN - Plot differences 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

 
BLOG DESIGN BY DESIGNER BLOGS