onsdag 24. juli 2013

Man Booker Longlisten er offentliggjort

Dette vet jeg vi er flere som har ventet på. Booker-prisen pleier å ha noen virkelig litterære perler som nominerte. Av svimlende 151 bøker som var nominert gikk 13 vidre til longlisten. 10 september lanseres "shortlisten" før det kåres en vinner blant disse den 15 oktober.

 
I fjor hadde flere av de norske bokbloggerne samlesing av shortlisten, før vi kåret våre egne vinnere. Jeg kåret Swimming Home av Deborah Levey til vinner - men juryen i Man Booker var uenige og ga Hilary Mantel prisen for andre år på rad for boken Bring Up the Bodies. I 2011 ga de forresten prisen til Julian Barnes med The Sense of an Ending. En helt fantastisk liten bok. I år er det Clementine fra Har Du Lest som organiserer samlesingen av Booker-shortlisten. Da begynner man med vinneren, etter denne er kåret og tar det videre derfra i et tempo, som jeg tror de fleste vil være bekvem med. Jeg er litt utålmodig og starter trolig å lese og omtale bøkene litt fortløpende utover.

På Booker-prisens hjemmesider fortelles det at bøkene som har kommet på "longlist" i år er spesielt varierte. Syv land er representert og flere av forfatterene er velkjente, men det er også debutanter representert. Kun Jim Crace og Colm Toibin har vært på Man Booker "shortlisten" før - Crace med "Quarantine" i 1997 og Toibin med "The Blackwater Lightship" i 1999.
The list will have those who like to search for themes and coincidences in contemporary literature scratching their heads. As Robert MacFarlane, the chair of judges, points out, the novels on the list “range from the traditional to the experimental, from the first century AD to the present day, from 100 pages to 1,000 and from Shanghai to Hendon”. Good luck with finding common themes there. The Man Booker Prize
Her kommer en presentasjon av bøkene på årets long list:
 
Ruth Ozeki - A tale for the time beeing.
Ruth finner en Hello Kitty matboks i strandkanten. Inni matboksen ligger en dagbok full av en ung jentes håp og drømmer. Hun antar den må ha kommet dit i etterkant av tsunamien i 2011. For hver side hun leser, forsvinner hun lenger inn i et fengslende mysterie. På en liten cafe i Tokyo, navigerer sekstenårige Nao Yasutani dagliglivets utfordringer. Nao forsøker å finne sin plass her i verden, kanskje kan noen endelig forstå henne gjennom dagboken hennes?

Charlotte Mendelson - Almost English
Hjemme er et fremmed land. De gjør ting annerledes her. I en liten leilighet i vest-London bor sekstenårige Marina med sin mentalt ustabile mor, Laura og tre gamle, ungarske slektninger. Marina føler seg fanget mellom familiens forventninger og nasjonale stolthet, deres rare tradisjoner og enda rarere mat - og føler hun må rømme. Men stedet hun rømmer til får henne til å føle seg enda mer utenfor. Marina begynner på privatskolen Combe Abbey, noe som krever at hele familien gjør offer i levestandard og økonomi. Hun føler hun har begått en fryktelig feil, at hun er den utenlandske jenta som ikke vet hvordan hun skal passe inn, flørte eller en gang eksistere. Moren har sine egne smertefulle hemmeligheter å hanskes med og merker ikke at ting begynner å gå fryktelig galt på Combe Abbey.

Tash Aw - Five Star Billionaire
Phoebe har flyttet til Kina og er full av håp og forventninger. Virkeligheten traff henne hardt da hun forsto at jobben hun var lovet trolig aldri eksisterte. Gary er en kjent popstjerne, men fansen uteblir etter en uheldig scene på et utested. Yinghui som engang var en poesi-elskende aktivist er ikke helt sikker på hvordan hun ble en rik forretningskvinne. Justin jobber hardt for sin innflytelsesrike famile, men begynner å lure på hvorvidt arbeidet hans verdsettes. Så er det selveste "Five Star Billionaire" selv, som trekker i trådene og avgjør skjebnene og suksessen til de nevnte menneskene.

Jim Crace - Harvest
Det er sensommer og kornet er blitt gult. En liten landsby står ovenfor en trussel. En trio av fremmede - to menn og en farlig og mystisk kvinne - ankommer bygrensen og setter opp en camp i skogen. Samme natt settes det fyr på kommunehuset. I løpet av syv dager ser Walter Thirsk småbyen falle fra hverandre: kornet på jordene er røykskadd, de nyankommede blir straffet på en uverdig måte og naboene holdes fanget fordi de mistenkes for hekse-kraft. Likevel er det noe enda mørkere som utgjør kjernen i denne historien, og kun Walter - som eneste overlevende - kan fortelle hva som egentlig skjedde.

Richard House - The Kills
En sommer i Napoli gjør to brødre krimklassikeren "The Kill" til virkelighet. De bortfører en amerikansk student, tar ham med ned i en kjeller og kutter ham i småbiter. Etterforskningen begynner og mediestormen like så. Så forsvinner en student til. The Kill er tredje bok i serien "The Kills" - en episk historie om forbrytelser og konspirasjoner fortalt over fire bøker. Den begynner med en mann på rømmen og ender med en forbrent kropp. Forfatteren har laget audio- og videoinnhold som sprenger grensene av det ordinære bokformatet. Dette er inkludert i den utvidede versjonen av e-boken.

Jhumpa Lahiri -The Lowland
Brødrene Subhash og Udayan Mitra er født med bare 15 måneders mellomrom, og er uadskillelige. Det er kanskje like greit, for på egenhånd forveksles ofte den ene med den andre. Det er 60'tallet og Udayan, som er karismatisk og impulsiv av natur blir tiltrukket av Naxalite-bevegelsen - et opprør mot ulikhetene og fattigdommen i det indiske samfunnet. Han er villig til å risikere alt for det han tror på. Den pliktoppfyllende Subhash deler ikke brorens interesse og engasjement for politikk, og forlater barndomshjemmet for å bli forsker i et stille hjørne av Amerika. Når Subhash får vite hva som har skjedd med broren som forble i landsbyen de vokste opp, reiser han tilbake til India for å forsøke å samle bitene av en knust familie, og få sårene Udayan etterlot seg til å gro - inkludert det knuste hjertet til brorens kone.

Eleanor Catton - The Luminaries
Året er 1866 og Walter Moody har reist til New Zealand for å finne lykken (og forhåpentligvis litt gull). Ved ankomst møter han tilfeldigvis på en anspent forsamling av tolv lokale menn, som har møttes i hemmelighet for å diskutere en rekke uløste forbrytelser. En velstående mann har forsvunnet, en hore har forsøkt å ta selvmord og en formue er oppdaget i hjemmet til en sliten alkoholiker. Moody trekkes raskt inn i mysteruet; et nettverk med skjebner som er like komplekst og velkomponert som stjernehimmelen selv.

Eve Harris - The Marrying of Chani Kaufman
19-årige Chani bor i den ultra-ortodokse jødiske delen av nord-vest-London. Hun har aldri hatt fysisk kontakt med en mann, men skal nå giftes bort til en fremmed. Rabbiens kone lærer henne hva det betyr å være en jødisk kone, men Rivka har sine egne spørsmål hun søker svar på. Snart bobler begravde hemmeligheter, frykt og lyst til overflaten i en historie om det å være fri og det å ta egne valg. For ikke så snakke om bryllupsnatta.

Donal Ryan - The Spinning Heart
I etterspillet av Irlands økonomiske krise vokser det frem farlige spenninger i en irsk by. Volden øker og karakterene i boka står ovenfor en krig mellom personen de ønsker å fremstå som ovenfor andre og hva de selv egentlig ønsker. Gjennom mange unike stemmer, hvor hver forsøker å fortelle sin egen versjon av sannheten, avdekkes èn autentisk fortelling.

Colm Toibin - The Testament of Mary
Med en stemme fylt med både raseri og ømhet forteller boken historien om hendelsen som ledet til en sorg ulik noen annen. Mary har mistet sønnen sin, og nå, utstøtt og redd - forsøker hun å lappe sammen minnene av ham og hendelsene som ledet til hans brutale død. For henne var han en sårbar skapning, omgitt av menn man ikke kan stole på, i en tid fylt med urolighet og endringer. Etterhvert som livet og sorgen hennes inntar formen av en slags folkemyte sliter Mary med å bryte stillheten og fortelle om hva som faktisk skjedde. I et forsøk på å fortelle sannheten i hele dens kompleksitet, vokser Maria fra å være en historisk person, til å bli fullt ut menneskelig.

Colum McCann - TransAtlantic
Året er 1919 og Emily Ehrlich ser to unge piloter komme tilbake fra første verdenskrig for å ta opp trafikken mellom Newfoundland og vest-Irland. Blant brevene som befinner seg ombord, er ett som ikke kommer til å bli åpnet på nesten hundre år. 1998. Senator George Mitchell seiler på kryss og tvers overhavet i søken på den irske freden. Hvor mange sørgende mødre og bestemødre må han møte før man kan komme til enighet? 1845. Frederick Douglass, en sort amerikansk slave kommer til Irland for å spre sine ideer om demokrati og frihet, men møtes raskt av hungersnøden som herjer. På reisen inspirerer han en ung kvinne til å reise til USA for å oppleve den frie verden selv, men landet oppfyller ikke forventningene helt. Fra de voldelige slagmarkene under borgekrigen, til de isbelagte sjøene i nordre Missouri, er det den yngste datteren hennes, Emily som finner veien tilbake til Irland.
Kan vi bevege oss fra den nye verden til den gamle, og hvordan former fortiden fremtiden vår?

Alison MacLeod - Unexploded
Det er mai 1940, og Geoffrey og Evelyn Beaumont venter spent med sin åtte-årige sønn, Philip, på nytt om fiendens fremskritt. Det er et år fylt med stress og forandringer. Geoffrey organiserer seg i en flyktningsleir i utkanten av byen og Philip er opphengt i ryktene om at Hitler skal gjøre Brighton til sitt engelske HQ. Evelyn sliter med å venne seg til krigens begrensninger og føler seg mer og mer desperat. I leiren der mannen arbeider, møter hun Otto Gottlieb, en tysk-jødisk maler og fange. I mens Europa faller fra hverandre begynner Evelyn og Ottos gjensidige mistilit å utvikle seg til noe annet, noe som vil knuse strukturene livet, familien og samfunnet hun lever i bygger på. Kjærlighet kolliderer med frykt, kunstens innflytelse med den brutale makten fra krig og livene til Evelyn, Otto og Geoffrey blir aldri igjen de samme.

Noviolet Bulawayo - We Need New Names
I boken treffer vi ti år gamle Darling og hennes venner Stina, Chipo, Godknows, Sbho og Bastard. De pleide alle å bo i ordentlige hus, med ordentlige rom og møbler, men nå bor de alle i et skur som heter Paradise. De bruker dagene på å stjele frukt, synge Lady-Gaga-sanger av full hals, spille spill og lure på hvordan de skal få babyen ut av Chipos mage. De drømmer om paradisene Amerika, Dubai, Europa, der Madonna, Barack Obama og David Beckham bor. Men som tusenvis av andre mennesker som forsøker å starte på nytt et sted langt hjemmefra, oppdager Darling at dette nye paradiset kommer med sine egne utfordringer for henne, og de hun forlot.

Det er vanskelig å si hvilke som går videre til shortlisten. Ut i fra det jeg har lest om bøkene hittil håper jeg følgende titler er med:

1) We need new names
2) The testament of Mary
3) The Lowland
4) Harvest
5) A tale for the time being
6) Almost English

Har du noen bøker du virkelig håper kommer med på shortlisten?
 

4 kommentarer:

 1. Jeg har veldig lyst til å lese The Lowland og The Luminaries. Sistnevnte sto på leselisten min fra før. We need new names virker også spennende.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja ikke sant, i tillegg er det gøy når vi leser de samme bøkene samtidig-ish.

   Slett
 2. Vanskelig å sei foreløpig, for eg har kun registrert kven som er med på longlist og ikkje kva di handler om. Eg har begynt på Toibin-boka, og les så mange eg klarer før 10. september:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Oh, den virker jo veldig spennende, blir gøy å lese omtalen.

   Slett

 
BLOG DESIGN BY DESIGNER BLOGS