mandag 1. juli 2013

Lest i juni (36/70)

Denne måneden ble det syv bøker. Fint at lesingen går litt lettere igjen. Jeg ligger greit an til å klare årsmålet mitt på 70 bøker. Det jeg har lurt litt på er hvorvidt denne måten å forholde seg til bøker på (med plan om 70 på et år) gjør at jeg velger bort de største mursteinene. Det ville vært synd, for da går jeg glipp av mye bra. Jeg skal være litt bevisst på det fremover, tror jeg. Nå kommer jo også sommerferien, og jeg skal på seilbåt i Middelhavet. På seilbåten går tiden over dobbelt så sakte som vanlig tid, så jeg bør klare en murstein da.


I juni har jeg lest:
1) Jan Wiese - Kvinnen som kledte seg naken for sin elskede
2) Gillian Flynn - Mørke rom
3) Cormac McCarthy - The Road
4) Grace McCleen - I en annen verden
5) Willem Frederik Hermans - Beyond Sleep
6) Kristin Remøe - Kjærlighetssmykket
7) Elin Ørjasæter, Birgitte Stenberg Larsen og Trond Stang - Bedre Ledelse

Det var flere riktig gode bøker denne uken. Boken som overrasket meg mest var Kjærlighetssmykket av Kristin Remøe. Favoritten ble likevel Grace McCleen med "i en annen verden". Jeg skriver derfor litt ekstra om den. Ønsker du å lese hele omtalen kan du trykke på linken i listen ovenfor.

Hvordan er egentlig livet til en musete ti år gammel jente i Jehovas vitne? Vi befinner oss i Wales på 80-tallet der vi møter ti år gamle Judith og faren. De har banket på alle dørene i nabolaget, for å fortelle at enden er nær. Slikt gjør en ikke akkurat populær. Judith er mye alene og overbevist om at faren ikke egentlig elsker henne, fordi han klandrer henne for morens død. Huset de bor i er fullt av gammelt rask, brød med mugg (penicillin!) og nedstøvede arvestykker fra en mor som Judith aldri kjente. Den lille jenta ser verden med troens øyne. Fra tilfeldig rask har hun bygget en verden på rommet sitt – som hun kaller "prydelsens land". Slik vil verden bli etter Harmageddon. Prydelsens land har mennesker av piperensere, elver av aliminiumsfolie og fjell av pappmasjè og bark. Og hva hvis Judith nå hadde lagd snø av barberskum, bomull og cellofan? Da hadde skolen kanskje holdt stengt på mandag? Da Judith åpner øynene neste dag, er verden utenfor helt hvit. Hun har utført det første mirakelet. Og dermed starter også problemene for Judith og faren …

Kontrasten mellom den grå elendigheten som omgir Judith i virkeligheten og den fargerike fantasien hennes gjør boken spennende å lese. Judith virker ikke helt tilregnelig, og det er ikke rart. Hun forsøker å ikke bare overleve – men leve, et veldig krevende liv. Jeg har bestandig syntes grensen mellom religiøs fundamentalisme og galskap har vært ganske tynn. Menigheten består av et par eldre menn som har sett lyset etter en bomtur "utpå livet", illeluktende gamle damer og Judith og Faren. Verden er en Syndens hule, og mennesker er delt opp i Sauer (de troende brødrene), geiter (vantro), Bortkomne Sauer (de utstøtte), Falske Profeter, Villdyr, Gresshopper og Umoralske forbindelser. Som kontrast til dette regelbundne grå livet som består av strømsparing, pengesparing og forkynnelse av at enden er nær – drømmer Judith om en perfekt dag, der hun kan spise fish and chips, og en tur i luftballong med moren. Boken viser hva som skjer dersom man fra et barns perspektiv forsøker å løse alle problemer med Tro.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

 
BLOG DESIGN BY DESIGNER BLOGS