torsdag 6. juni 2013

J.Wiese - Kvinnen som kledte seg naken for sin elskede

De siste dagene har jeg lest Jan Wieses korte men heftige debutroman om "kvinnen som kledte seg naken". Forlaget har følgende å si om boken:

På et middelaldertorv i Italia kler en kvinne seg naken for sin elskede. Og den elskede vet å gjengjelde denne kjærlighetserklæring. Men hvordan har denne historien havnet og blitt glemt i Vatikanets enorme bibliotek? En dag finner en ensom bibliotekar de glemte fortellingene. Beretninger om underet, om kjærlighet og lengsel, hovmod og fristelse. Om kunsten og virkeligheten. Da bibliotekaren gir seg i kast med papirene fra Vatikanet, blir resultatet skjebnesvangert. Kvinnen som kledte seg naken for sin elskede var Jan Wieses debutroman, og den fikk en strålende mottakelse da den kom ut i 1990. Siden har romanen stadig funnet - og vunnet - flere lesere. Dette er den sjette utgaven av boken som synes å ha truffet en streng hos lesere i alle aldre, også utenfor Norge:
Romanen er oversatt til 16 språk


Forfatter: Jan Wiese

Tittel: Kvinnen som kledte seg naken for sin elskede (1990)

I et nøtteskall: ringvirkninger av enkelthendelser kombinert med essensen av det menneskelige gjennom tidene.

Favorittutdrag:
En ung kvinne lot en fremmed komme til sitt leie fordi hun trodde han var Guds sendebud. Hun ble med barn. Slik ble historien fortalt som sladder på markedsplassen, og i begynnelsen vakte den munterhet. Hvordan kunne en pike være så enfoldig?

Tanker i ettertid:
Det ble ganske tynt på favorittutdrag, men i denne boken så er det summen av alle bitene når leseren klarer å pusle dem sammen som utgjør den høyeste verdien. En og en er de helt klart vakre, men det er helheten som slår deg i bakken. Som får deg til å lure på hva du akkurat har lest. Forleggerens etterord forteller om akkurat dette. Følelsen av å ha lest noe brilliant, noe som beveget deg – uten helt å sette ord på akkurat hva det er boken handler om. Dette er en bok som kan leses flere ganger med nytt utbytte. Med sine magre 160 sider er det også en utrolig kompakt bok. Jeg er særdeles imponert over forfatteren – for dette er en "stor" liten bok.

Anbefales: Alle som liker å lese, spesielt velegnet er den for lesesirkler for her er det mye å snakke om etterpå.

Karakter: B

Andre bloggere som har lest den:
Kasiopeiia ble ikke grepet
Levanger bibliotek syntes den er en stor leseropplevelse
Art of Living syntes den er for vakkert beskreves til å kunne gjenfortelles
Aariho gleder seg til å lese den igjen

5 kommentarer:

 1. Takk for en flott omtale av en bok jeg leste litt etter at den kom ut... nydelig var den!

  SvarSlett
  Svar
  1. På det tidspunktet blogget du jo sikkert ikke, så du har kanskje ikke en omtale av den. Det er litt synd, for alle bøker jeg liker - liker jeg enda litt bedre etter å ha lest din omtale av dem.

   Slett
 2. ...og fantastisk tittel på boken! :-)

  SvarSlett
 3. Jeg har også lest og blogget om den, 4. april, tror jeg.

  En fantastisk god bok, som sitter igjen som noe av mest spesielle jeg har lest.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra, da skal jeg legge deg til i oversikten over andre som har anmeldt den!

   Slett

 
BLOG DESIGN BY DESIGNER BLOGS