søndag 2. juni 2013

H.Boyd - Torsdager i Parken

Den siste boken jeg leste i mai fikk jeg tilsendt som pdf fra det nyoppstartede forlaget Apropos

Hvordan hadde du taklet det dersom ektemannen din gjennom tretti år bestemte seg for å flytte inn på eget soverom? Jeanie blir rasende og krever et svar. Har George forelsket seg i noen andre? Syntes han hun er blitt gammel og lite attraktiv? Hva gjør hun galt? Nevnte ektemann ønsker ikke å diskutere dette og later som alt er normalt. Presser hun ham, får hun til svar at han "ikke orker mer". Jeanies lyspunkt blir helsekostbutikken hun driver, og torsdagene hun er barnevakt for barnebarnet. I parken med barnebarnet møter hun Ray, som også er barnevakt for sitt barnebarn. Ray er på mange måter Georges rake motsetning. Gradvis utvikler det seg et nært vennskap og Jeanie begynner å leve for torsdagene i parken. George gjentar ustanselig at de har blitt gamle, at hun bør gi opp butikken og at de bør flytte på landet. Det blir ikke bedre av at han også konstant omtaler henne som "gamlejenta". Hele familien er enig om at det beste er at Jean flytter på landet, at hun må innse at hun er gammel. Men skal hun fortsette å la andre bestemme hva som er best for henne? Har hun mot nok til å snu livet på hodet for en stormende forelskelse?Forfatter: Hilary Boyd

Tittel: Torsdagene i parken (2013)

I et nøtteskall: Har forelskelse en "best før-dato"?

Favorittutdrag:

Under oppveksten på en rå og klam prestegård i Norfolk hadde Jeanie sett moren sin svelge i seg bryske, dominerende diktater fra Jamies far. Moren hadde aldri stilt spørsmål ved hans rett til å mishandle henne på den måten. Jeanie hadde fryktet faren sin, men hun husket at hun ønsket at moren skulle gjøre noe. Hun hadde håpet moren bare en eneste gang skulle eksplodere og gjøre opprør mot den bøllete atferden. Og Jeanie hadde lovet seg selv at hun aldri ville tolerere at noen behandlet henne selv slik.

"Seksti er himmelen", sa hun til Jeanie da de satt og drakk te. "Verden er ferdig med deg, og for alle praktiske formål blir du usynlig. Særlig om du er kvinne. Jeg liker å tenke på det som ditt tredje liv. Du har barndommen, så kommer den voksne konformiteten – jobb, familie og ansvar, og i det alle antar at det er over og du er på alderdommens skraphaug – frihet! Du kan endelig være deg selv. Ikke hva samfunnet ønsker at du skal være og ikke det du selv syntes du burde være."

Tanker i ettertid:
Må husmorporno vike plass for "Granny-lit"? Jeg må innrømme at jeg aldri har lest en bok om forelskelse i seksti-årene før. Sekstitallet, ja. Sekstiårene nei. Jeg kan samtidig forstå at det er et marked for det. Slik ting utvikler seg er jo 30 de nye 20årene, og med samme logikk må 60-årene være de nye 50-årene. Jeg tenker ikke at noen som er 60 er gamle, så selvfølgelig er ikke livet over! Boken traff meg ikke hundre prosent fordi jeg føler jeg ikke er målgruppen, men jeg er sikker på at mamma ville ha likt den. Boken er ikke like lettbent hele veien, og det er akkurat det som gjør den interessant. Vi får også innblikk i livet til Jeannies datter, og minnes på at forhold ofte kan være en drakamp mellom lojalitet og bedre viten.

Anbefales: Kvinner i alderen 50-70

Karakter: C

Tags: #Romantikk, #grannylit, #forhold

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

 
BLOG DESIGN BY DESIGNER BLOGS