tirsdag 18. juni 2013

G.McCleen - I en annen verden

Hvordan er egentlig livet til en musete ti år gammel jente i Jehovas vitne? Vi befinner oss i Wales på 80-tallet der vi møter ti år gamle Judith og faren. De har banket på alle dørene i nabolaget, for å fortelle at enden er nær. Slikt gjør en ikke akkurat populær. Judith er mye alene og overbevist om at faren ikke egentlig elsker henne, fordi han klandrer henne for morens død. Huset de bor i er fullt av gammelt rask, brød med mugg (penicillin!) og nedstøvede arvestykker fra en mor som Judith aldri kjente. Den lille jenta ser verden med troens øyne. Fra tilfeldig rask har hun bygget en verden på rommet sitt – som hun kaller "prydelsens land". Slik vil verden bli etter Harmageddon. Prydelsens land har mennesker av piperensere, elver av aliminiumsfolie og fjell av pappmasjè og bark. Og hva hvis Judith nå hadde lagd snø av barberskum, bomull og cellofan? Da hadde skolen kanskje holdt stengt på mandag? Da Judith åpner øynene neste dag, er verden utenfor helt hvit. Hun har utført det første mirakelet. Og dermed starter også problemene for Judith og faren …


Forfatter: Grace McCleen

Tittel: I en annen verden (The land of decoration) (2012)

Trivialia: Forfatteren vokste opp i en familie som hørte til Jehovas Vitner, hun ble utstøtt for å ha for mye omgang med mennesker utenfor menigheten. Dette er hennes debutroman.

I et nøtteskall: Det gjelder å ha Troen for Dommedag kan ikke komme raskt nok.

Favorittutdrag
Den kvelden leste vi i Bibelen om horen som sitter ved de veldige vann. Far sa vannene varsler om herskere og nasjoner, og at horen skaper sosial uro. "Sånn som streiken?" sa jeg. "Altså", sa far, "alt viser at Enden er nær."

Far sier vi aldri noensinne må undervurdere tankenes evne til å hjelpe oss. Han siver vi trenger En god tanke også er dagen reddet. Jeg har noen gode tanker. For eksempel:
1) At verden snart skal ende
2) At alt egentlig er ganske lite
3) At jeg er i Prydelsens land og har en perfekt dag.
Tanker i ettertid:
Kontrasten mellom den grå elendigheten som omgir Judith i virkeligheten og den fargerike fantasien hennes gjør boken spennende å lese. Judith virker ikke helt tilregnelig, og det er ikke rart. Hun forsøker å ikke bare overleve – men leve, et veldig krevende liv. Jeg har bestandig syntes grensen mellom religiøs fundamentalisme og galskap har vært ganske tynn. Menigheten består av et par eldre menn som har sett lyset etter en bomtur "utpå livet", illeluktende gamle damer og Judith og Faren. Verden er en Syndens hule, og mennesker er delt opp i Sauer (de troende brødrene), geiter (vantro), Bortkomne Sauer (de utstøtte), Falske Profeter, Villdyr, Gresshopper og Umoralske forbindelser. Som kontrast til dette regelbundne grå livet som består av strømsparing, pengesparing og forkynnelse av at enden er nær – drømmer Judith om en perfekt dag, der hun kan spise fish and chips, og en tur i luftballong med moren. Boken viser hva som skjer dersom man fra et barns perspektiv forsøker å løse alle problemer med Tro.

Anbefales: Alle, men jeg tror spesielt unge kvinner liker den.

Karakter: B


 

2 kommentarer:

  1. Oj, denne skulle jeg jo lese.. og så har jeg nesten glemt den. Må huske å skaffe meg denne en dag.:) takk for påminnelsen.:)

    SvarSlett

 
BLOG DESIGN BY DESIGNER BLOGS