onsdag 27. februar 2013

A.Nin - Venusdeltaet

I går var jeg ute med jobben og drakk Gin Tonics på Gamle Major. Jeg syntes ikke det var måte på hvor mange smilende blikk jeg fikk fra unge herrer. Det ble nesten litt for mye av det gode. Forklaringen fant jeg imidlertid rett over mitt eget hode, en 50-tommers skjerm som viste fotballkampen mellom Deportivo og Real Madrid (uten lyd). Jada-jada.

Dette innlegget skal imidlertid ikke handle om meg på byen, men det skal handle om tiltrekning mellom menn og kvinner. I dette innlegget foreslo jeg bøker du kunne lese istedenfor (eller i tillegg til) Fifty Shades of Grey. Jeg tok min egen anbefaling og begynte på toppen av listen.


På 40-tallet hadde Nin bruk for penger, og på bestilling skrev hun erotiske noveller til en ukjent samler. Hun tok det opprinnelig som en spøk, men danderte etterhvert de pikante skriveriene i to novellesamlinger; Venusdeltaet og De små fugler. Begge har fått klassikerstatus og ansees som et viktig bidrag til den erotiske litteraturen. Novellene er rike på fantasier og skildrer en seksualitet som setter både kjærligheten og kjønnet fri. Boken inneholder ganske kontroversielle temaer og de fleste etiske grenser viskes ut.

Forfatter: Anaïs Nin

Tittel: The Delta of Venus (Venusdeltaet) (1977)

I et nøtteskall: porno før internettets tid.

Favorittutdrag:
I had the feeling that Pandora's box contained the mysteries of woman's sensuality, so different from man's and for which man's language was inadequate. The language of sex had yet to be invented. The language of the senses was yet to be explored. D.H Lawrence began to give instinct a language, he tried to escape the clinical, the scientific, which only captures what the body feels.

Dear Collector: We hate you. Sex loses all its power and magic when it becomes explicit, mechanical, overdone, when it becomes a mechanistic obsession. It becomes a bore. You have taught us more than anyone I know how wrong it is not to mix it with emotion, hunger, desire, lust, whims, caprices, personal ties, deeper relationships that change its color, flavor, rhythms, intensities.

It was Michael who counseled Linda never to be jealous, that she must remember there were more women in the world than men, especially in France, and that a woman must be generous with her husband – think how many women would be left without a knowledge of love.
Tanker i etterid:
Jeg har forsøkt å lese boken med et så åpent sinn som mulig. Jeg får bare ikke noe ut av det. Jeg forstår ikke appellen. Jeg tenkte det måtte være mer enn sex, siden det var en klassiker. I tillegg var det kontroversielle og kjipe ting jeg hadde greid meg greit uten slik som voldtekter og incest. Hadde den holdt seg unna slikt, for den moraliserer på ingen måte – hadde jeg i større grad sett verdien av hvor liberal boken var på sex mellom personer av ulik alder, etnisitet og gjerne samme kjønn. Jeg leste boken med en form for nysgjerrighet, men med Bondevikfjes. Du vet, der han forsøker å smile, men ser ut som han lukter på en sur klut.


That's the one!
 
Altså, det var ikke min kopp te. Jeg forstår den var forutfor sin tid, at den var kontroversiell – men deler av boken var bare for frastøtende for min del. Nå høres jeg prippen og kjip ut. Det er en kostnad jeg er villig til å akseptere.

Anbefales: Folk jeg ikke vil møte alene i mørket.

Karakter: E

Tags: #Dirty-dirty-dirty-dirty, #erotisk_klassiker, #overrasket_over_at_jeg_gadd_fullføre, #meh-takk

2 kommentarer:

  1. Bondevikfjes! Fantastisk. Lo godt av den. Jeg har prøvd meg på Nin selv, noe sider her, noen sider der. Men måtte gi opp.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg skjønner veldig godt at du ga opp, hadde jeg ikke vært bestemt på å skulle anmelde den hadde jeg ikke giddet å lese ferdig. Nå føler jeg meg litt slem, men Bondevikfjes er den helt perfekte beskrivelsen av hvordan jeg følte meg.

      Slett

 
BLOG DESIGN BY DESIGNER BLOGS