onsdag 30. januar 2013

S.Johnsen - Uskyld

Det er ikke så ofte at filmen kommer først, og boka kommer etterpå. Når boka er et filmmanus, hender det dog. Gyldendal lanserer i disse dager Uskyld, som er manuskripet til den prisvinnende regissøren Sara Johnsens nyeste film. Filmen Uskyld hadde verdenspremiere på filmfestivalen i Toronto høsten 2012. Jeg har ikke sett den, men fikk veldig lyst etter å ha lest boka. Tidligere har Gyldendal lansert manuskriptet til O.S.V av Johan Harstad. Denne er det ikke noe film av, men det har vært noen teaterforestillinger.

I Uskyld møter Janne igjen William, som hun var ungdomskjæreste med. Hun forlater samboeren sin i byen for å tilbringe sommeren i en hytte i skogen med mannen hun engang elsket. Senere på høsten, langt inne i skogen, finner en kanopadler ved en tilfeldighet Janne igjen. Hun er svært medtatt, nesten helt utsultet, og sammen med henne ligger to døde menn. Uskyld er historien om disse tre, hvem de var og hva de lengtet etter.

Forfatter: Sara Johnsen

Tittel: Uskyld (Filmmanus) (2012)

I et nøtteskall: I livets høst møter man sitt livs kjærlighet på ny. Er det mulig å ha en ny sommer sammen, og kan det vare?

Favorittutdrag:
"Janne, 40 år, går gjennom korridor. Pent kledd, skjørt, bluse og joggesko."
(Linn: Joggesko?!)

-ellers var det noen utdrag jeg likte godt mot slutten, men det blir for avslørende å putte i en bokanmeldelse. Det sier noe om innflytelsen til Ruud, den andre mannen i skogen.

Tanker i ettertid:
Jeg liker denne boken bedre og bedre. Jeg har tenkt over den i hele dag, og det er noe ved den. Noe jeg ikke oppdaget ved første gjennomlesning. Tidvis blir jeg irritert av Jannes passitivitet, og tenker hun har skapt en del av problemene ved ikke å være tydeligere, ved ikke å sette grenser. Men det er urettferdig ovenfor Janne, for størstedelen av relasjonene ble formet når hun var 14 år - og Ruud er ikke helt som han skal. Han tvinger seg på og aksepterer ikke et nei. Det er et underlig manus, akkurat som det må være en undelig film. Undelig, men fin. Hvor lenge var Adam i paradis?

Anbefales: De som har sett og elsket filmen, eller de som er svake for et godt trekant-drama.

Karakter: C+

Tags: #trekantdrama, #død_og_fordervelse, #filmmanus

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

 
BLOG DESIGN BY DESIGNER BLOGS