lørdag 29. desember 2012

Mine lesevaner

Jeg har lest innlegg om lesevanene til Bokofilia, Elida og Silje - så jeg tenkte jeg skulle slenge meg på.

Har du fast lesested?
Jeg leser når jeg transporteres, med mindre det er jeg som kjører bilen. For det meste leser jeg når jeg kjører tog. Jeg leser også endel på sofaen med katten på fanget. Jeg foretrekker sistnevnte.

Bokmerke eller tilfeldig papirlapp
Jeg er en rotekopp og klarer aldri å ta vare på et bokmerke, derfor er det oftest kvitteringer eller tyggegummipapir som fungerer som bokmerke. Siden jeg stort sett leser på Kindle eller iPad er det ikke det helt store problemet.

Må du lese ferdig kapittelet før du legger fra deg boka?
Nei. Bare hvis jeg ikke kan oppdrive et bokmerke, da leser jeg til nærmeste runde sidetall som jeg tror jeg klarer å huske, eller til et nytt kapittel.

Spiser eller drikker du noe imens du leser?
Ja, noen ganger spiser jeg lunsj på jobb i mens jeg leser. Ikke veldig sosialt, jeg vet. Da foretrekker jeg ting jeg kan spise med en hånd og som ikke ødelegger iPaden om jeg søler. Så joda, har jeg en bra bok dikterer det lunsjvalget mitt.

Går det greit å høre på musikk eller se på TV mens du leser?
Jada, det går greit. Vi har ikke så stor leilighet og samboeren vil ofte se TV når jeg vil lese. Noen ganger fanger TVen oppmerksomheten min, men da var ikke boka så spennende likevel. Jeg foretrekker det likevel stille.

Leser du flere bøker samtidig, eller holder det med en om gangen?
Jeg blir litt stressa av å lese flere bøker samtidig, og foretrekker å fordype meg helt i en bok. Jeg leste Catch 22 og One flew over the chuckoo's nest samtidig. Det var en kjip opplevelse.

Leser du helst hjemme hos deg selv eller over alt?
Over alt. Får spesielt lyst til å lese når det blir litt for mye folk i selskaper, men prøver å la det være fordi det ser litt rart ut.

Høytlesning eller stillelesning?
Stillelesning. Lesning er en soloaktivitet for meg.

Hopper du over sider eller snikleser forover i boka?
Jeg snikleser ikke (det er jo juks!), men om en bok er kjedelig blir jeg rastløs og går over til å skumlese de kjedelige bitene. Jeg øvde på "lynlesing" på ungdomskolen. Det kommer fortsatt til god nytte innimellom.

Knekker du bokryggen eller prøver du å bevare den helt som ny?
Kan man knekke bokryggen? Ja, jeg ser visst at det er blitt endel krøll på bokryggene mine. Jeg er ikke så opptatt av at bøkene mine skal se nye ut. Det er det at de ser brukt ut som gjør at jeg føler de er mine, og at vi har en form for tilknytning.

Skriver du i bøkene dine?
Ja, ofte. Enten notater til anmeldelsen, eller andre ting jeg akkurat har innsett eller lært som følge av å lese boken. Jeg lærer mye om mennesker av å lese skjønnlitteratur. Jeg streker også over passasjer jeg liker spesielt godt med markeringstusj, slik at jeg kan plukke opp boken og lett finne favorittdelene mine. Det at jeg skriver såpass mye i bøkene mine gjør også at jeg ikke liker å låne bort bøker. Jeg syntes det blir vel intimt. Jeg kjøper heller en ny kopi som jeg gir bort dersom jeg mistenker at noen jeg kjenner kunne hatt glede av en bok jeg har lest.


Kasper-pus. Vi leser endel sammen. Det vil si, jeg leser og Kasper forsøker å sitte på boka/ iPaden.

1 kommentar:

  1. Morsomt å lese om lesevanene dine, Linn :-). Og for en nydelig pus Kasper er!

    SvarSlett

 
BLOG DESIGN BY DESIGNER BLOGS