fredag 28. desember 2012

Introverts Unite! (Individually)

Det beste av de mest bemerkelsesverdige hendelsene og menneskene er oppsummert i bøker, så hvorfor tilbringe timer på å fake interesse for historien om Tyrkiaturen til naboen? Det lurer jeg ofte på når jeg er fanget i en situasjon der smalltalk og mingling er forventet. Jeg blir litt ubekvem. Misforstå meg rett, jeg forstår at det å være sosial og omgås folk har en verdi, det er bare det at for meg – og de fleste andre introverte, kommer det med en kostnad. Vi har det best når vi er i fred.

“Introverts, in contrast, may have strong social skills and enjoy parties and business meetings, but after a while wish they were home in their pajamas. They prefer to devote their social energies to close friends, colleagues, and family. They listen more than they talk, think before they speak, and often feel as if they express themselves better in writing than in conversation. They tend to dislike conflict. Many have a horror of small talk, but enjoy deep discussions.” Susan Cain.

 
 Forfatter: Susan Cain

Tittel:  Quiet- The Power of Introverts in a World That Can't Stop Talking.

Jeg har lest "Quiet – the power of introverts in a world that can't stop talking", som er ivrig etter å fortelle at "neida, du er ikke unormal – du er introvert", 1/3 av alle mennesker er det, men mange spiller en mer sosial rolle – fordi den utadvendte personlighetstypen, ser ut til å være foretrukken i samfunnet. Man ønsker ikke å fremstå som sær, heller. Dessuten belønnes man for å være ekstrovert, spesielt i jobbsammenheng. Mange forbinder det å være introvert med det å være sjenert og i overkant sensitiv. Selv om det stemmer at mange introverte også er sjenerte, gjelder dette slettes ikke alle, en større andel av de introverte, enn befolkningen for øvrig er også mer sensitive. Det betyr ikke at de i større grad lar seg styre av følelser enn andre, men de er flinke til å sanse hva andre mennesker føler.
"Introversion—along with its cousins sensitivity, seriousness, and shyness—is now a second-class personality trait, somewhere between a disappointment and a pathology. Introverts living under the Extrovert Ideal are like women in a man’s world, discounted because of a trait that goes to the core of who they are. Extroversion is an enormously appealing personality style, but we’ve turned it into an oppressive standard to which most of us feel we must conform" Susan Cain
Boka er ingen selvhjelpsbok, isteden fokuserer den på å legge frem styrkene til de introverte, og på hvilken måte de introverte bidrar i samfunnet. Mange er akademikere, forskere, forfattere og entreprenører, men en du finner de i alle stillinger, egentlig (kanskje ikke så mange telefonselgere?) . Man regner Isac Newton, Albert Einstein, Marcel Proust, George Orwell, Steven Spielberg og J.K Rowling for å være introverte. (Hva som feiler E.L James, er man fortsatt ikke sikker på). Boken forklarer også hvordan det ble et ideal å være ekstrovert, og hvorfor selvhjelpsguruer som skulle hjelpe de innadvendte bli utadvendte partyløver, foredragsholdere og få personligheten til en gjennomsnittlig eiendomsmegler dukket opp over alt. Dale Carnegie var kanskje en av de mest suksessfulle med boken "How to win friends and influence people". Jeg har den stående i bokhyllen selv.

Se, kjæresten! En bruksanvisning for meg.
Mange av de mest moderne skolene og kontorene er tilrettelagt for de utadvendte. Det er åpne rom som gjelder, alle skal kunne snakke med alle – hele tiden. Jeg syntes boken gjør en fin jobb i å forklare hvordan introverte og ekstroverte er kompatible og kan oppnå fantastiske ting sammen. Se på ekstroverte Steve Jobs og introverte Woz for eksempel. Boken kommer også med noen forsiktige forslag til hvordan man kan hente potensialet ut av de introverte på ulike arenaer. Elsker man å jobbe alene, oppfordres man til å gjøre det.
"Work alone. You’re going to be best able to design revolutionary products and features if you’re working on your own. Not on a committee. Not on a team."

Skulle jeg forresten skrevet en annen blogg enn bokbloggen, ville det vært en karriereblogg for introverte, eller en blogg med moteillustrasjoner.

 Karakter: For meg er dette årets non-fiction bok og jeg gir den en sterk B.

Tags: #introvert, #innadvendt, #non-fiction, #karriere, #oppvekker, #bør-sitte-på-mamma-og-lese-denne-høyt,  #jeg-blir-hjemme-i-kveld-også.

Andre som har anmeldt boken:
Bokofilia har skrevet en knallgod omtale.

2 kommentarer:

  1. Takk for link, kjære deg! Det er ikke så ofte jeg leser non-fiction, men når man først slår til er det morsomt med bøker som man kan gjenkjenne seg i :) Jeg synes "Quite" ga en god beskrivelse av de positive sidene ved både den ekstroverte og introverte personlighetstypen. Temaet er uten tvil spennende!

    SvarSlett
  2. Haha, elsker overskriften! Har denne stående i hylla (skaffet meg den etter å ha lest Bokofilias omtale), nå gleder jeg meg ennp mer til å få lest den.

    SvarSlett

 
BLOG DESIGN BY DESIGNER BLOGS