mandag 15. oktober 2012

Min vinner av Man Bookerprisen


På onsdag annonseres vinneren av Man Booker prisen for 2012, før den tid benytter jeg sjansen til å kåre min egen vinner. Jeg har hengt meg på bokbloggerene som har lest shortlisten av nominerte i år. Legger ved link for hver enkelt bokanmeldelse for de som ønsker å lese mer. Jeg har rangert de her etter karakteren jeg har gitt de. Helt ærlig tror jeg Umbrella har langt bedre vinnerutsikter enn det som fremgår av min karakter, men smak er smak.

Drumrolls, please.


1) Deborah Levy - Swimming Home (Jeg ga den: A)
Denne boken er min klare favoritt i år. De andre bokbloggerne har gitt den mer lunken respons.
I et nøtteskall : Ekteskap fremstilles som en kamp om kontroll, et spill der man til tross for kjærligheten man har for hverandre ønsker å bevise et poeng sterkere enn noe annet. Dette gir grobunn for ulykke. Ulykken heter Kitty, har rødt hår og sprader rundt naken.

2) Alison Moore - The Lighthouse (jeg ga den: B)
I et nøtteskall: En kombinasjon av å være kronisk tiltaksløs og ha dårlig timing gjør Futh få tjenester i et liv der han i større grad fungerer som en rekvisita i andre personers forhold enn en hovedpersonen i sitt eget liv. Dette er en bok om hvor vondt det er å bli avvist og hvor dårlig vi håndterer det.

3) Hilary Mantel - Bring up the Bodies (jeg ga den: B)
I et nøtteskall:  Dette er en historie om hvordan en liten mann med et stort ego gjemmer seg bak religion, en tittel og en rekke tjenere. Det skal ikke mye til for å provosere en så usikker mann. Det oppsummeres fint i følgende sitat "You can be merry with the king, you can share a joke with him. But as Thomas More used to say, it's like sporting a tamed lion. You tousle its mane and pull its ears, but all the time you're thinking, those claws, those claws, those claws."

4) Jeet Thayil - Narcopolis (Jeg ga den C)
I et nøtteskall: Hvem er fri -er den avhengige kanskje den som er mest fri av oss alle? Fasader kan endres, men er det råttent på bunn vil det alltid være råttent.

5) Will Self - Umbrella (jeg ga den D - men tilskrev kanskje utålmodigheten min vel mye innflytelse)
 I et nøtteskall: I hvilken grad holder man helseinstitusjoner ansvarlig for deres feil? Jeg syntes historiens essens fanges perfekt i følgende sitat fra boken " ...The world is ours to tear apart, But what if it's too late to start again? And it is too late..."

6) Tan Twang Eng - The Garden of Evening Mists (jeg ga den: D)
I et nøtteskall: Vakre hageskildringer, et par sider spenning i konsentrasjonsleiren, en rekke klisjeer og en romanse med like mange varme øyeblikk som en norsk sommer har soldager. Gjesp!

Det blir spennende å se hvem som vinner på onsdag. Denne kåringen er for meg mer spennende enn Nobelprisen i litteratur, fordi forfatterene bedømmes på en bok og shortlisten består av 6 forfattere. Dette gjør det overkommelig å sette seg inn i de nominerte bidragene og ha en mening.

Har du lest noen av bøkene på shortlisten? Hvem tror du vinner?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

 
BLOG DESIGN BY DESIGNER BLOGS