tirsdag 9. oktober 2012

Elisabet - leser finansfolk mer krim enn andre?

-Intervju med en bokelsker
Elisabet er både vakker og smart. Hun er en av de kvinnene du ser suse selvsikkert forbi i blazer og høye heler om du skulle befinne deg i sentrale strøk før fuglene synger om morgenen. Hvis jeg ikke kan være Celina Middelfart, vil jeg gjerne være Elisabet. Nå har det seg slik at jeg er stuck med å være Linn, som beklageligvis ligger nærmere Bridget Jones enn Celina Middelfart på skalaen.

Jeg ble kjent med Elisabet under studietiden, da vi satt i styret til studentforeningen sammen. Siden da har Elisabeth jobbet og bodd i Stockholm og Amsterdam, og har først den siste tiden returnert til Tigerstaden. Jeg intervjuet Elisabet om bøkene hun leser, for å se om det ligger noe substans til grunn for min hunch om at finansfolk primært leser krim. Intervjuet ble gjennomført over en flaske vin og god thaimat på YaYas.Hvilken bok leser du akkurat nå? 
Åååh, huff! Fifty shades of Grey. Så flaut! Skulle ønske jeg hadde lest noe mer kulturelt.

Hadde du svart at det var den du hadde på nattbordet om de ringte fra Dagens Næringsliv?
… nei. Hadde du?

Nei, jeg hadde vel ikke det… Kan du nevne tre favorittforfattere?
Kim Småge skriver utrolig bra krim, hun skriver under et pseudonym (og heter egentlig Anne Karin Thorhus.)Hun har fantastiske naturskildringer av områder jeg kjenner godt. Jeg liker godt å lese krim, jeg må innrømme det. Jo Nesbø hører jo også til i den gruppen der. Jeg har også lest en veldig spennende bok om hvordan Amsterdam ble til, på hollandsk. Det er ganske spennende, det handler om perioden fra de bygget byen på påler, til kulturutviklingen som har funnet sted i nyere tid. Jeg hopper fra å lese faglitteratur i lengre perioder til å lese mer hjernedød skjønnlitteratur. Det er sikkert derfor jeg leser så mye krim. Det er ferielitteratur og da blir det gjerne pageturners

Er det noen sjangre du ser ned på?
Nei, ikke egentlig. Vel, husmorporno, selv om det er det jeg sitter og leser selv akkurat nå, jeg måtte liksom finne ut hva all oppmerksomheten grunnet i. Jeg er nesten på slutten, men er ikke så veldig imponert. Ingen mannfolk er så god i senga og jobben hans er jo en joke. Han jobber med spennende M&A (mergers and acquisitions omfatter det å kjøpe, selge, splitte og kombinere forskjellige selskaper) Hallo. Jeg har jobbet med det selv, det er ikke så vanskelig.

Nå må du ikke undervurdere deg selv her, du har jo vært karriereforbildet mitt i ganske mange år.
Hvis man bruker mye tid på noe blir man jo god på det, men Christian Grey er så opptatt i senga at jeg ikke har noe tro på at han har tid til å gjøre en god jobb. Han springer jo bare rundt i nettoen.

Jeg har hørt flere som har lest den på norsk gir den bedre anmeldelse enn de som har lest den på engelsk. Det er mulig oversetterene har gjort litt av forfatterens jobb ved å gi boken et løft under oversettelsen, for den er jo ufattelig dårlig skrevet.
Det høres utrolig trist ut.

Hva var forrige bok du ikke hadde bry til å lese ferdig?
Rødstrupen av Jo Nesbø. Den hadde et kjedelig plott. Det er pussig for jeg har slukt alle de andre bøkene hans. .

Har du lest en bok du mener alle bør lese? Tror du det i hele tatt finnes en slik bok?
Go ask Alice, om en jente som havner på kjøret, om hvor tilfeldig alt er. Forfatteren er anonym, familien trykker opp dagboken hennes etter hun dør. Alle tenåringer burde lese den, den gjorde skikkelig inntrykk på meg. Mamma kjøpte den til meg.

Lur mamma!
Første barnet vet du.

Hva slags faglitteratur leser du?
Mest finans.

Tror du flere av de som jobber innen finans/økonomi leser krim enn folk som jobber i andre næringer?
Vet ikke. Kanskje det, man leser så mye tunge dokumenter, det er ikke noen pageturnere det, så man søker kanskje litt lettere litteratur for avkobling. Jeg leser mye analyserapporter da, og det syntes jeg er spennende. Jeg setter meg ikke ned og leser tunge klassikere.

Hva var den siste klassikeren du leste?
The Great Gatsby, jeg gleder meg til filmen kommer. Jeg syntes den sier noe om hvordan folk strever for å få innpass. Man higer etter et liv man gjerne vil ha, men det passer ikke. Den er underfundig skrevet, man forstår ikke hvor trist den er før man er ferdig med den.

Tusen takk!

3 kommentarer:

 1. Disse innleggene liker jeg. Herlig lesing!Du er forøvrig ingen Bridget Jones, etter min mening (regner med du mente det som spøk ;)) Mitt første inntrykk av deg på treffet var en vakker jente med klasse og mye utstråling!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra, jeg var litt i tvil på hvorvidt noen faktisk leser intervjuene, de har oftest ganske få kommentarer - men jeg syntes selv de er artige å gjennomføre. Kunne du tenke deg å stille opp forresten?

   Slett
  2. Jeg tror ikke folk tenker på å skrive kommentarer etterpå. Jeg får også få kommentarer på mine! Jeg stiller gjerne opp :)

   Slett

 
BLOG DESIGN BY DESIGNER BLOGS