fredag 7. september 2012

Kjære avkom - her er en guide til livet


Akkurat nå leser jeg Peter Greyson med Dear Lilly - en fars råd til sin datter, sammenfattet i bokformat. 2009.  I en alder av 33 var Greyson redd han ikke alltid ville kunne være tilstede for å lære sin treår gamle datter alt hun ville trenge å kunne for å klare seg i verden, om han ville klare å sette gode eksempler og forberede henne nok slik at hun tar de riktige avgjørelsene senere i livet. Så en kveld, i noe forfatteren selv beskriver som en "regnstorm av tvil over egen tilstrekkelighet" hadde han et øyeblikks klarhet. Han forstod at han ville kunne gi relevante og gjennomtenkte råd til datteren gjennom hele oppveksten og samtidig unngå de klamme far-til-datter samtalene. Løsningen ble noe jeg mistenker fedre over den ganske verden ønsker å utruste sine døtre med: en håndbok. Erfaringene fra et tidligere misbrukt barn, et stoffavhengig manneludder med fantastisk kvinnetekke, en suicidal depressiv person i kamp med sine indre demoner og veien til et godt liv er alle sammenfattet. Peter Grayson bruker både kunnskapen sin som far og lærer for å guide datteren gjennom en labyrint av sannhet, bedrag, usikkerhet. Overlevelsesguiden inkluderer: gutter lyver, hva alle gutter ønsker seg i en kjæreste, historier fra en stoffavhengig hverdag, alle har det vondt, og hvordan komme seg gjennom ungdomskolen.

Caset er, jeg trodde ikke det var denne boken jeg leste. Jeg trodde jeg leste boken Letters to Lily. Hvordan er det mulig, lurer du kanskje nå.

Vel, Letters to Lily (med en L) er utgitt i 2006 og er også en bruksanvisning skrevet til en tenåringsjente. I tretti ærlige og upretensiøse brev til barnebarnet besvarer Alan Macfarlane spørsmål om hvordan verden fungerer og hvor hun passer inn. Lilys spørsmål rangerer fra det intime, personlige og moralske til det politiske, sosiale og filosofiske. Hva er godt og hva er ondt? Hva er religion? Hvordan kan jeg være meg selv fullt og helt? Er rett og galt det samme uavhengig av hvor i verden du befinner deg? Hva er skjønnhet? Hva er fremgang? Er tortur nødvendig? Er kunnskap alltid bra? Hva er sex? Er demokrati en god ide? Dette er bare noen av spørsmålene bestefaren besvarer. Boken spenner med andre ord litt bredere en Greysons "Dear Lilly" som fokuserer mer på det helt personlige og relasjonen til de som står deg nærmest.

Ganske likt altså. Konseptet begge bøkene er bygget på likner også veldig på den fantastiske bloggen 1001 rules for my unborn son fra 2009. Bloggen er i senere tid utgitt som bok og inkluderer tradisjonelle, artige og urbane livsregler som fungerer som en bruksanvisning for å bli en Bra Mann - arbeidsom, omtenksom, sjarmerende - og selvfølgelig velkledd.

Det er klart, tar vi det i rekkefølgen det ble publisert er Letters to Lily (2006) først etterfulgt av Dear Lilly og 1001 rules for my unborn son (2009) kan man jo lure på om de ble litt inspirert av hverandre?


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

 
BLOG DESIGN BY DESIGNER BLOGS