torsdag 13. september 2012

Booker-samlesingDe seks bøkene som kom seg inn på shortlisten til Bookerprisen ble offentliggjort i UK i går. Labben som skriver bokbloggen Migrating Coconuts har invitert til Booker-samlesing og jeg slenger meg på!

Frem til vinneren annonseres om litt over en måned (16. oktober) skal vi lese og anmelde følgende bøker:

Deborah Levy - Swimming Home -  Søndag 16. september
Denne boken utforsker den knusende effekten av depresjon på tilsynelatende stabile og vellykkede mennesker. Handlingen er satt til en sommervilla i den franske riviera og utspiller seg på en uke. Vi får se en gruppe vakre ferierende mennesker gå i oppløsning. Levy har et godt språk, beskrives som teknisk brilliant og har et godt grep om hva det vil si å leve. Swimming Home representerer en helt ny retning for en fremadstormende forfatter. Akkurat som "The unlikely pilgrimage of Harold Fry" som også er nominert i år, ble "Swimming Home" fremført som hørespill på britiske radio 4 i programmet "Book at Bedtime". 

Tan Twan Eng - The Garden of Evening Mists - Fredag 21. september
Året er 1949. Etter å ha studert juss på Cambridge og bistått i tiltalen mot japanske krigsforbrytere, søker Yun Ling Teoh ro i sin barndoms omgivelser i Nord-Malaya. Der oppdager hun Yugiri, den enste japanske hagen i Malaya. Eieren er i eksil og brukte å være den japanske keiserens gartner. På tross av at hun hater japanere, forsøker Yun å overtale gartneren til å lage en hage i Kuala Lumpur - til minne om hennes søster som døde i krigsleir. Dette nekter gartneren, som noe motvillig så går med på å ta til seg Yun som lærling. Begge karakterenes historie er et mysterium romanen dykker inn i. Hvordan overlevde de egentlig krigen?

Will Self - Umbrella - Torsdag 27.september
"En bror er like lett glemt som en paraply", hevder James Joyce i Ulysses. Psykiateren Zack Busner ankommer et viktoriansk mentalsykehus i nord-London med et brennende ønske om å unngå konflikt. Uheldigvis møter han feministen og sosialisten Audrey Dearth, som har vært innelagt på mentalsykehuset i flere tiår. Zack får det for seg at Audreys skadde hjerne er et mareritt av en reaksjon på den teknologiske revolusjonen i det tyvende århundre, og om Audrey virkelig er syk, er sykdommen hennes bare en speiling av det moderne samfunnet? Dette lukter samfunnskritikk, og det er jo bra. Det har liksom ikke svingt ordentlig siden 1984.

Alison Moore - The Lighthouse - Onsdag 3.oktober
Nylig separerte Futh er på vei med ferge over Nordsjøen. Målet er Tyskland, der han planlegger å feriere til fots (jeg skjønner hvorfor han er separert!) Den første natten tilbringer han i et lite familiedrevet hotell, med en uforklarlig fiendtlig bartender. Furth legger det bak seg i det han påbegynner en ukes gåtur langs Rhinen. Gåturen bringer frem minner, og Futh grunner over barndommen, sine foreldres - og sitt eget ødelagte ekteskap, men historiene sirkler alltid tilbake til det samme temaet; hvordan moren forlot ham som barn, og den emosjonelle voiden dette skapte. Ved ukens slutt returnerer han til det lille hotellet, uten å vite hva som har utspilt seg der i hans fravær.

Jeet Thayil - Narcopolis - Mandag 8. oktober
Boken omhandler sex, stoff, død, pervesjon, avhengighet, kjærlighet og gud. Likevel er den først og fremst et fantastisk portrett av en vakker, men fordømt generasjon i en nasjon som står på randen av å selge sjela si. Narcopolis viser evolusjonen av Bombay som en stor og ødelagt metropol. Historien starter i Bombay på 70-tallet, der fortelleren som ankommer fra New York raskt fascineres med livet bak byens fasade, spesielt opiumsalget og bordellene. Tiårene passerer og avdekker et Bombay i endring, der opiumet har måttet vike for heroin fra Pakistan. Fortelleren returnerer i 2004. Jeg sanser en ny episk historie om India. Er dette den nye Shantaram?

Hilary Mantel - Bring up the Bodies - Søndag 14.oktober
Mantel vant Bookerprisen i 2009 med boken Wolf Hall. I oppfølgeren - Bring up the bodies har kong Henry etter syv års kamp fått gifte seg med Anne Boleyn. Året er 1535 og Henry er så langt lite imponert over sin brud. Hun har feilet ham i å bære frem en sønn for å sikre Tudor-arverekken og hennes skarpe sinn har resultert i uvennskap og misnøye hos tidligere gode venner. Henry har allerede sett seg ut en ny dronning og ber sin høyre hånd, Thomas eliminere sin kone. Over tre redselsfulle uker fanges Anne i et nett av konspirasjoner, rykter og en dramatisk rettssak.  Hva blir prisen for Annes hode?


...så da rekker jeg nok ikke å begynne å trene denne måneden heller (SÅ synd...).

2 kommentarer:

  1. Haha beklager at jeg ødelegger for treningsmulighetene dine, men det er veldig kjekt at du blir med på samlesingen. Skal snart få skrevet innlegg om Swimming Home, men først tror jeg at jeg vil utforske bloggen din =)

    SvarSlett
  2. No worries ;)

    Hyggelig med nytt besøk på bloggen

    SvarSlett

 
BLOG DESIGN BY DESIGNER BLOGS