mandag 6. august 2012

Nominerte til Bookerprisen 2012 - andre halvdel av nominasjonslisten

I dag har jeg renset ut av sluket i vasken. Det var litt som å lese Haunted av Palahniuk, du tror hvert øyeblikk at nå, nå orker du ikke mer - det får være grenser for hvor groteske opplevelser man skal eksponeres for i sitt eget hjem etter arbeid. Likevel drives man fremover av nysgjerrigheten for hva som skjuler seg på neste side, eller i dagens tilfelle - litt lenger opp i rørsystemet. For å si det sånn, jeg er ferdig med reker for i sommer. Det var nesten science fiction. Ok, nok om sluket. Dere må tro jeg er enormt understimulert. Til det vil jeg bare svare at jeg jobber med statistikk. 'Nuff said. Her er siste delen av longlisten - de nominerte til Bookerprisen 2012, som lovt. En rask omtale av de seks første bøkene på lista finner du her. Dette blir kunsten å sammenlikne epler og pærer!

Deborah Levy - Swimming Home
Denne boken utforsker den knusende effekten av depresjon på tilsynelatende stabile og vellykkede mennesker. Handlingen er satt til en sommervilla i den franske riviera og utspiller seg på en uke. Vi får se en gruppe vakre ferierende mennesker gå i oppløsning. Levy har et godt språk, beskrives som teknisk brilliant og har et godt grep om hva det vil si å leve. Swimming Home representerer en helt ny retning for en fremadstormende forfatter. Akkurat som "The unlikely pilgrimage of Harold Fry" som også er nominert i år, ble "Swimming Home" fremført som hørespill på britiske radio 4 i programmet "Book at Bedtime".

Hilary Mantel - Bring up the Bodies
Mantel vant Bookerprisen i 2009 med boken Wolf Hall. I oppfølgeren - Bring up the bodies har kong Henry etter syv års kamp fått gifte seg med Anne Boleyn. Året er 1535 og Henry er så langt lite imponert over sin brud. Hun har feilet ham i å bære frem en sønn for å sikre Tudor-arverekken og hennes skarpe sinn har resultert i uvennskap og misnøye hos tidligere gode venner. Henry har allerede sett seg ut en ny dronning og ber sin høyre hånd, Thomas eliminere sin kone. Over tre redselsfulle uker fanges Anne i et nett av konspirasjoner, rykter og en dramatisk rettssak.  Hva blir prisen for Annes hode?
Alison Moore - The Lighthouse
Nylig separerte Futh er på vei med ferge over Nordsjøen. Målet er Tyskland, der han planlegger å feriere til fots (jeg skjønner hvorfor han er separert!) Den første natten tilbringer han i et lite familiedrevet hotell, med en uforklarlig fiendtlig bartender. Furth legger det bak seg i det han påbegynner en ukes gåtur langs Rhinen. Gåturen bringer frem minner, og Futh grunner over barndommen, sine foreldres - og sitt eget ødelagte ekteskap, men historiene sirkler alltid tilbake til det samme temaet; hvordan moren forlot ham som barn, og den emosjonelle voiden dette skapte. Ved ukens slutt returnerer han til det lille hotellet, uten å vite hva som har utspilt seg der i hans fravær.Will Self - Umbrella
"En bror er like lett glemt som en paraply", hevder James Joyce i Ulysses. Psykiateren Zack Busner ankommer et viktoriansk mentalsykehus i nord-London med et brennende ønske om å unngå konflikt. Uheldigvis møter han feministen og sosialisten Audrey Dearth, som har vært innelagt på mentalsykehuset i flere tiår. Zack får det for seg at Audreys skadde hjerne er et mareritt av en reaksjon på den teknologiske revolusjonen i det tyvende århundre, og om Audrey virkelig er syk, er sykdommen hennes bare en speiling av det moderne samfunnet? Dette lukter samfunnskritikk, og det er jo bra. Det har liksom ikke svingt ordentlig siden 1984.


Jeet Thayil - Narcopolis
Boken omhandler sex, stoff, død, pervesjon, avhengighet, kjærlighet og gud. Likevel er den først og fremst et fantastisk portrett av en vakker, men fordømt generasjon i en nasjon som står på randen av å selge sjela si. Narcopolis viser evolusjonen av Bombay som en stor og ødelagt metropol. Historien starter i Bombay på 70-tallet, der fortelleren som ankommer fra New York raskt fascineres med livet bak byens fasade, spesielt opiumsalget og bordellene. Tiårene passerer og avdekker et Bombay i endring, der opiumet har måttet vike for heroin fra Pakistan. Fortelleren returnerer i 2004. Jeg sanser en ny episk historie om India. Er dette den nye Shantaram?


Sam Thompson - Communion Town
Vi inngår alle i det som danner essensen av byen vi bor i. Enhver by er laget av historier, historier som møtes og skilles, historier om steder vi alle kjenner, om kjærlighet og krimalitet, om spøkelser og monstre. Communion Town har en hel del til felles med boken Invisible Cities av Italo Calvino. Det er historien om en by som aldri oppfattes likt ved andre øyenkast. Hvert sted forstås på nytt av hver innbygger som beveger seg gjennom gater i endring, med mumlende stemmer du nesten hører, skilt du nesten ser og behov du nesten anerkjenner. Dette er historien om en by.Har du funnet noen favoritter enda? Det er vrient å si, men de som umiddelbart har fanget oppmerksomheten min er Ned Beauman - The Teleportation Accident  (fra første halvdel av listen) og Swimming Home av Deborah Levy. Blir spennende å se hvem som går vidre til Shortlisten og hvem som vinner til slutt!

Oh yes, og sånn helt til slutt - god ny uke!Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

 
BLOG DESIGN BY DESIGNER BLOGS