søndag 5. august 2012

E L James - Fifty Shades of Grey

Kjøpte denne for litt siden, i god tro om at det var en finanstriller. Jada, jeg er klar over at det ikke er en særlig troverdig unnskyldning, sverger dog på Pus sitt liv at den er sann. Etter alt pratet, måtte den jo leses. En del av kritikken mot Fifty Shades of Grey har jo gått på at det er vulgær fan fiction. Det stemmer jo i og for seg at boken har sin opprinnelse på et fan fiction forum for Twilight. Det merkes godt, den kvinnelige hovedfiguren Ana er like anonym og musete (og betatt) som Bella. Hun er selvfølgelig også like oppslukt i "mystiske", mørke og sensuelle Christian Grey som Bella var i Edward. Jeg visste ikke dette når jeg leste den, men fikk likevel tydlige Twilight assosiasjoner, selv om det skal sies at Meyer er en bedre forfatter enn jeg tror E L James noen gang kan bli. Bare sånn at det er nevnt er jeg ingen stor fan av Meyers historier, men hei - hun skriver godt. Fifty Shades of Grey har fått blandet mottakelse, og hvorvidt det er genialt fengende eller papiravfall strides de lærde om, her er i allefall mine tanker;Forfatter: E.L James (heter egentlig Erika Leonard)

Tittel: Fifty Shades of Grey (2011)

Første setning: I scowl with frustration at myself in the mirror.

Trivialia: Husmorporno som har solgt mer enn Harry Potter-serien. Filmatisering er selvfølgelig i full gang. Ryktene sier at Emma Watson har blitt vurdert i rollen som Anastasia Steele.

I et nøtteskall: Boka som kommer til å ødelegge en hver ung jentes realistiske bilde av eget sexliv, haha. Neida. I et nøtteskall er dette hypet fanfiction. Noen vil kanskje gå så langt som å si at det i et nøtteskall er Fifty Shades of Shit.

Favortitt-utdrag:
Altså, boka er jo forferdelig dårlig skrevet, så heller enn favorittutdrag kommer jeg til å gi noen utdrag så du skjønner hva jeg snakker om. For eksempel er "my inner goddess" nevnt såpass ofte at selv en velvillig leser setter seg på bakbeina. Jeg leste en genial omtale av boken der en kvinne skrev at dersom hun leste noe mer om en inner goddess, skulle hun sope sammen det hun eide og hadde av tamponger, bind og p-piller og lage et kjempebål som hun i østrogenrus skulle kaste første og beste forbipasserende kvinne på. Just sayin'.

"It's only just not painful".

"He tastes of white wine and apple pie and Christian. I run my fingers through his hair, holding him to me while our tongues explore and curl and twist around each other, my blood heating in my veins.We’re breathless when Christian pulls away”

“Let me ask you something first. Do you want a regular vanilla relationship with no kinky fuckery at all?”  
My mouth drops open. “Kinky fuckery?” I squeak.
“Kinky fuckery.”
“I can’t believe you said that.’
“Well, I did. Answer me,” he says calmly.

"I flush. My inner goddess is down on bended knees with her hands clasped in supplication begging me."

Tenker vi sier det er bra.

Tanker i ettertid: 
Jeg prøver å ikke være snobbete. Jeg mener selv jeg har et ganske pragmatisk forhold til litteratur. Jeg vet ikke helt hvilken jobb Fifty Shades skal gjøre for folk. Det kan være Cipralexen, men jeg ble ikke engang litt tent, og plottet forøvrig er rimelig tynt. Om du lurer på mer, kan du jo le(se) deg gjennom Katrina Lumsdens anmeldelse. Den var rimelig fornøyelig, takk til P.K som pekte meg i den retningen btw. Katrina har forøvrig bekreftet min irritasjon over begrenset språk, gjennom en lett oppsummering av de mest brukte ordene/frasene;

Word Count:
"Oh My" - 79
"Crap" - 101
"Jeez" - 82
"Holy (shit/fuck/crap/hell/cow/moses)" - 172
"Whoa" - 13
"Gasp" - 34
"Gasps" - 11
"Sharp Intake of Breath" - 4
"Murmur" - 68
"Murmurs" - 139
"Whisper" - 96
"Whispers" - 103
"Mutter" - 28
"Mutters" - 23
"Fifty" - 16
"Lip" - 71
"Inner goddess" - 58
"Subconscious" - 82

Abefales: den ivrige Juntafil-lytteren.

Karakter: D

4 kommentarer:

 1. Det var en flott kommentar om en aktuell bok Fifty Shades Of Grey
  hilsen
  Øystein

  SvarSlett
 2. Ahahahaha, jeg elsker denne! Det er så fint når det er flere enn meg som ikke syntes dette var noe bra.
  Det som irriterer meg aller mest, er det totalt urealistiske tidsperspektivet, i tillegg til at forfatteren fremstiller BDSM som en sykdom som kan kureres...Også må jo dama ha utrolig kjedelig sex selv, for å skrive om det kan hun IKKE.

  SvarSlett
 3. Likte anmeldelsen din :P
  Har ikke selv lest boka.. Men må innrømme jeg har kjøpt første boka.. fordi jeg nettopp har hørt så mye mix snakk om den.. Så må vel se å få den lest.. bare for underholdningens skyld.. så jeg kan være med på snakken xD

  Btw.. ikke vær lei deg over du trodde det var finansthriller.. for eg å trodde det hadde noe med finans og gjøre. Da eg så den første gang på flyplassen i London..

  SvarSlett
 4. Det jeg mistenker er kjernen i problemet er at de kun hvisker, mumler eller kurrer til hverandre! Grunnen til at Ana aldri sier nei til å bli piska er nok fordi hun ikke hørte hva Christian sa i utgangspunktet. Det forholdet deres egentlig trenger er en bedre kommunikasjonsform. (Og et bedre vokabular) Hvem skulle trodd at Ana hadde en bachelorgrad i litteratur?

  SvarSlett

 
BLOG DESIGN BY DESIGNER BLOGS