torsdag 26. juli 2012

Trend: Erotisk litteratur

Den gode erotiske litteraturen har vært fraværende en stund nå, men med vampyrsjangeren som har hatt kraftig innflytelse på litteraturtrender (om enn for de noe yngre leserne) - ser vi nå en dreining mot erotisk litteratur. Flotte greier, jeg melder litteraturtrender med samme passion som den gjengse NRK-meteorolog melder enda en uke med regn for øst-Norge. Det er kleine greier, men hei. Det er faktisk endel verk, som man bør merke seg - selv om man blusser litt i kinnene ved å nevne dem.

I 2003 kom dagbok-romanen 100 tak med hårbørsten før sengetid - om en 14 år gammel jentes seksuelle eksperimenter ut. Boken rammet forlagsbransjen som en virvelvind. Det seneste fenomenet, Fifty shades of Grey, som kan gjettes å være i bokhyllene i norskt format i løpet av august - gikk rett inn på bestselgerlistene. Behovet for erotisk litteratur syntes å være umettet i markedet, noe de kommersielle aktørene har bitt seg merke i. Det er gjerne slik at når en type litteratur selger godt, så publiseres det flere med samme tematikk. Jeg har allerede Fifty Shades of Grey på iPad'en (Fritt for ikke å sitte med det bokcoveret til alles skue på toget) og trodde oppriktig det var en form for finans-thriller da jeg kjøpte den, trolig på grunn av slipset på forsiden. Har nå i ettertid forstått at det ligger nærmere husmorporno i sjanger. Nåvel, frem til den er lest - kan jeg jo anbefale noen klassikere.

3 erotiske klassikere du bør gjøre deg kjent med

 


Anaïs Nin - Venusdeltaet (1977)
På 40-tallet hadde Nin bruk for penger, og på bestilling skrev hun erotiske noveller til en ukjent samler. Hun tok det opprinnelig som en spøk, men danderte etterhvert de pikante skriveriene i to novellesamlinger; Venusdeltaet og De små fugler. Begge har fått klassikerstatus og ansees som et viktig bidrag til den erotiske litteraturen. Novellene er rike på fantasier og skildrer en seksualitet som setter både kjærligheten og kjønnet fri. Jeg vil på forhånd advare om at også kontroversielle og ubehagelige temaer som misbruk, prostitusjon, utroskap, dyresex og pedofili inngår i novellesamlingen - så noe for alle, er det kanskje ikke.Pauline Rèage - O's historie (1954)
Denne sadomasochistiske romanen ble utgitt under pseudonymet Pauline Rèage, men ble siden sporet til Anne Desclos og kan ansees som en kjærlighetserklæring til forfatterinnens elsker. Historien følger en ung, vakker fotograf fra Paris ved navnet O. Hennes høyeste ønske er å være sin elskers slave. Hun gjennomgår tøff "trening" i to uker på en klubb der kvinner lærer å adlyde sine mestere. Selv om O kan ansees som en masochist i begynnelsen av historien, blir det klart lenger ut i boken at dette ikke er tilfelle. Dette er i større grad en historie om kjærlighet, og hva en kvinne er villig til å stå ut for å holde på sin elskede.Marguerite Duras - Elskeren (1984)
Denne selvbiografiske romanen kan sees som hovedverket i Duras' forfatterskap. Kjærlighetshistorien utspiller seg i kolonitidens Fransk Indokina og handler om en 15 årig fransk jentes skandaløse forhold til en 12 år eldre, velstående kineser. Boken er kjent for å være velskrevet og heller en en kronologisk struktur, følger den et mer tilfeldig mønster av minner og drømmer. Boken er forøvrig filmatisert, og de som har sett den - sier filmen er vel så bra som boken.2 kommentarer:

  1. Har du lest N. Johansson - "Direktørens sekretærer" ellers gjør det;)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for tips. Jeg har sett filmen Secretary - er den kanskje basert på denne boka?

      Slett

 
BLOG DESIGN BY DESIGNER BLOGS