søndag 29. juli 2012

Nominerte til Bookerprisen 2012 - første halvdel av longlisten

Hallo, fra sas-hotellet i Dubai! Her kommer dagens innlegg!

The Booker Prize for Fiction blir årlig utdelt til årets beste roman, skrevet av forfattere fra det Britiske samveldet (54 suverene stater, hovedsakelig Storbritannia og tidligere britiske kolonier). Vinneren av Bookerprisen er stort sett sikret internasjonal suksess, så prisen er høyt ansett innen bransjen. Generelt kan men vel også si at den har mer tyngde enn litterære priser fra USA. Juryen består av kritikere, forfattere og akademikere. Det er ansett som en ære å bli nominert, her er de som nå er nominerte i første omgang, the long list består av 12 romaner, her er en rask presentasjon av de første 6 (blir litt mye med alle 12 på en gang):

Nicola Barker - The Yips
2006 er som et fremmed land, de har andre skikker der. Tiger Woods omdømme er totalt ubesudlet og the English Defence League eksisterer enda ikke. Over et shabby hotell samler det seg stormskyer, og blant de som er fanget i dramaet som utspiller seg finner vi en mann som har hatt kreft syv ganger, en kvinnelig prest med en forferdelig pannelugg, den uheldige familien til en notorisk lokal fascist, en slitsom bartender med en PhD i bullshit, en fritt-tenkende muslimsk sexterapist og hans mer konservative bedre halvdel. Ved roten av hver intrige finner vi likevel den karismatiske Stuart Ransom - en golfer i fritt fall.

Ned Beauman - The Teleportation Accident
La oss bare si at historie ble skrevet i mens du var klein og fyllesyk. Når du ikke har hatt sex på veldig lenge føles det som det verste som kunne skjedd noen. Hvis du lever i Tyskland i 1930-årene er det mest sannsynlig et godt stykke fra det verste. Det er liten trøst for Egon Loeser, som beveger seg fra eksperimentelle teatre i Berlin, til absinthbarer i Paris til fysikklaboratoriene i Los Angeles i forsøk på å løse to mysterier; var det en avtale med djevelen selv som kostet Egons helt - scenedesigneren Adriano Lavicini livet; og hvorfor ikke en kjekk, smart, sjarmerende og flott fyr som ham selv kan få seg et nyp, en gang i blant. Dette er en roman som sier at den beste måten å forholde seg til historie på er å ignore den.

Andrè Brink - Philida
Snart, sier Philida til seg selv, snart må det vel komme en dag der jeg kan si: dette skal jeg gjøre, og dette skal jeg slippe. Philida er mor til fire barn, faren er Francois Brink, som er sønn av hennes Mester. Året er 1832 og ryktene om slavenes frigjøring er over alt. Philida velger å satse livet på å fremme en klage mot Francois, som har gått tilbake på et løfte om å gi henne friheten. Faren hans har bestemt at han skal giftes med en hvit familie fra en prominent famile fra Cape Town, og Philida vil bli solgt til noen slave-eiere nordpå. Denne skjebnen godtar hun ikke, og sammen med en muslims slave rømmer hun. Philida er historien om en kvinnes målrettede kamp for overlevelse og frihet. Boken publiseres 6.september.

Tan Twan Eng - The Garden of Evening Mists
Året er 1949. Etter å ha studert juss på Cambridge og bistått i tiltalen mot japanske krigsforbrytere, søker Yun Ling Teoh ro i sin barndoms omgivelser i Nord-Malaya. Der oppdager hun Yugiri, den enste japanske hagen i Malaya. Eieren er i eksil og brukte å være den japanske keiserens gartner. På tross av at hun hater japanere, forsøker Yun å overtale gartneren til å lage en hage i Kuala Lumpur - til minne om hennes søster som døde i krigsleir. Dette nekter gartneren, som noe motvillig så går med på å ta til seg Yun som lærling. Begge karakterenes historie er et mysterium romanen dykker inn i. Hvordan overlevde de egentlig krigen?


Michael Frayn - Skios
På den solfylte, Greske øya Skios er Dr.Norman Wilfred - en verdenskjent autoritet innen den vitenskapelige organiseringen av forskningsaktiviteter (gjesp!) i gang med å forberede Fred Toppler stiftelsens årlige forelesning. Doktoren viser seg å være overraskende ung og sjarmerende, og det tar ikke lang tid før Stiftelsens gjester spiser av hånda hans. Det ligger litt i kortene at dette spesielt gjelder Nikki, en attraktiv ung kvinne som er med på å organisere forelesningene. Samtidig, på andre siden av øya sitter Nikkis skolevenninne Georgie og venter på en no-show av en date. I villaen med henne, er en skallet eldre herre, som helt har mistet grepet om virkeligheten, sin bagasje og sin fatning - navnet hans er Dr. Norman Wilfred.

Rachel Joyce - The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry
Da Harold Fry en morgen går for å poste et brev, og forlater kona støvsugende i andre etasje, har han ikke den fjerneste anelse om at han kommer til å ende opp med å vandre fra den ene enden av landet til den andre. Han har ikke på seg gode sko å gå i, kart, kompass, regntøy eller mobiltelefon. Likevel er han hellig overbevist om at han må fortsette å gå, noen andres liv avhenger av det.
Det er seks år siden Rachel Joyce skrev The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry som et hørespill for BBC Radio 4. Den vant en pris for beste hørespill, og var sterkt inspirert av forfatterens far, som hadde kreft på den tiden. Jeg har ikke lest denne, men har hørt om lesere som har blitt oppriktig glade i hovedkarakteren.

The Longlist-bøkene er kjærkomne tilskudd i lista over bøker jeg har tenkt til å lese. Spesielt den siste, den om Harold Fry, fristet. Mon om det er en av disse som stikker av med Bookerprisen for 2012. Tidligere vinnere inkluderer Life of Pi - som jeg elsket - så jeg har god tro på juryen. Hvis du syntes dette var spennende og ikke vil vente til i morgen med å se hvem de siste 6 forfatterne er kan du jo ta en titt på listen hos The Guardian. 

Har du lest noen av disse? Om ikke, er det noen av de du kunne tenke deg å lese?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

 
BLOG DESIGN BY DESIGNER BLOGS