onsdag 6. juni 2012

Geertje kan fange fisk med hendene og vet mye om ortodokse jøder

Geertje er mitt nyeste bekjentskap. Hun er naturfotograf, kokk og opprinnelig fra Nederland. Før Norge bodde hun en periode på Island der hun lagde fotoboken Cosmos om islandsk natur. Nå er hun i gang med en bok om norsk natur. Geertje har noe helt fantastisk og uskyldig over seg, hun er eventyrlysten og tror godt om alle. Hun har god erfaring med å belage seg på fremmedes vennlighet, da hun reiser land og strand rundt enten til fots eller ved å haike med teltet på ryggen.
 
Akkurat nå prøver hun å bli kjent med steder og mennesker i Oslo. Her om dagen kom hun på jobb og fortalte meg ivrig at hun hadde møtt en dame i hundeparken. "She's an artist. Her name is Marianne". "She was very funny, and told me that Norwegians have no appreciation of art, they like nice kitchens but are not willing to pay for art. So she's moving to New York". Etter jeg ba henne google Marianne Aulie kom hun tilbake med følgende konklusjon "How strange...she seemed so normal in the park." Alright, her er intervjuet med herlige Geertje.

Hva leser du på om dagen?
Earth's children. Det er totalt seks bøker, den jeg leser nå heter "The Valley of Horses". De er veldig lange, hver bok er i overkant av tusen sider. Ikke det, det avhenger jo litt av skriftstørrelsen på iPaden da. Med den skriftstørrelsen jeg bruker nå, er boka rundt 2000 sider.


Ja, så du foretrekker å lese på iPad fremfor papir?
Ja, jeg liker å lese i lyset fra skjermen, da slipper jeg å ha lyset på om kvelden. Når jeg snur meg på siden eller ligger opp ned justerer skjermen seg.Vicky NEI!

- Intervjuet avbrytes en liten stund for å hente pug'en Vicky ut av søplekassa.-

Her om dagen spiste Vicky en nektarin. Jeg ventet på at hun skulle spytte ut steinen. Den kom aldri. Hun spytter alltid ut kjernen på eplet.


Hvem er favorittforfatteren din?
mmm...la meg si forfatteren som har skrevet bøkene jeg leser akkurat nå, jeg liker virkelig de bøkene. Jean Auel er navnet... og Haruki Murakami liker jeg også.

Er det noen spesielle sjangre eller emner du pleier å foretrekke når du plukker deg ut bøker?
Ja, det avhenger alltid av hva jeg intresserer meg for akkurat da. For en stund siden var jeg skikkelig fascinert av jødisk kultur, så jeg leste masse om jøder. Særlig de ortodokse. Akkurat nå reiser jeg mye og jeg liker å lese om hvordan man overlever i naturen uten bruk av moderne hjelpemidler.  Jeg lærer veldig mye av de bøkene jeg leser nå, om hvilke planter man kan spise og hvordan du lager ild, hvordan jakte fugler med stein, fange fisk med hendene og hvordan det var å leve under istiden.

Det er artig at man kan lære så mye av skjønnlitteratur.
Ja, det er jo delvis skjønnlitteratur, men det har jo også en historisk aspekt. Forfatteren gjorde masse research og levde i en steinhule og prøvde ut alt hun har skrevet om. Hun har vært i mange museer, snakket med mange forskere, biologer og har generelt gjort mye research. Det er jo en historie om en jente som man følger, men halvparten av boka er en skildring av livet og naturen under istiden.

Hvis du skulle vært en barnebokkarakter, hvem hadde du vært?
Det er en nederlansk barnebok om en gutt som heter Pluck som er veldig rampete. Han gjør ugang hele tiden. Faren hans er en dårlig kokk, som får sparken i alle restaurantene. Pluck blir med ham og gjør masse sprell.

Jeg ser deg litt som en Pippi Langstrømpe, du er ganske uredd og drar gjerne på eventyr helt alene.
Ja, hun er artig. Jeg liker villaen hennes.

Er det noen bøker du syntes dårlig om, typ - når du ser folk leser dem på trikken at du tenker "åh, nei - leser du det der?"
Nei.

Du dømmer ikke folk etter hvilke bøker de leser?
mmm...jo. Altså, om det er skjønnlitteratur dømmer jeg sjelden, jeg syntes ikke det kan være feil. Det kan være så grusomt som noens fantasi, men det er jo en bra ting - at man kan være litt gal i bøker. Det er bra at hjernen vår er så allsidig at den kan komme opp med alt det forskjellige det skrives om. Det er bøker jeg rynker litt på nesa av, bøker med titler som "100 måter å bli rik" eller "hvordan gå fra slumdog til millionær" slike type bøker. Økonomiske selvhjelpsbøker. Det er bare trist. Jeg så en fyr med boka "how to use twitter for business", da ristet jeg på hodet.


Hvor foretrekker du å lese?
I senga. Jeg prøver å tenke meg om å finne et virkelig nydelig sted, men det er senga som er favorittstedet mitt å lese. Det er ikke noen distraksjoner der, så da kan jeg fokusere på boka 100%, jeg er komfortabel og varm - jeg slapper av og boka har min fulle oppmerksomhet. Jeg prøvde å lese i parken for et par dager siden, men sola var så skarp så jeg klarte ikke lese noen ting.

Takk! Du var super!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

 
BLOG DESIGN BY DESIGNER BLOGS