fredag 24. februar 2012

M.Fragoso - Tiger, Tiger: A Memoir

Denne boken kom jeg til å lese om da jeg satt på NSB komfort og bladde gjennom Aftenposten for et par dager siden. Det var bildet av forfatteren som fanget interessen min. Jada, jeg er simpel.Margaux (uttales Margo) Fragoso begynte å skrive Tiger Tiger sommeren etter Peter Curran døde. Hun møtte Peter som syvåring og hadde et forhold til ham i femten år, til han tok livet sitt i en alder av 66 år. Ikke før jeg har lagt fra meg Lolita plukker jeg opp en ny bok om livet med en pedofil på Amazon. Kjøpshistorikken begynner å se dodgy ut, og for å være ærlig tror jeg det holder nå, hjertet mitt klarer ikke flere slike bøker. Boken har vært nevnt i flere aviser som en av fjorårets sterkeste non-fiction bøker.


Forfatter: Margaux Fragoso

Tittel: Tiger, Tiger: A Memoir (2011)

I et nøtteskall: Margaux har en mor som er ut og inn av institusjoner og en far som bygger henne ned ved å stadig fortelle henne hvordan han anser både hun og moren som en uutholdelig byrde. Forholdet til Peter drives av barnets behov for nærhet, oppmerksomhet og kjærlighet hun ikke får hjemme. For meg er den vondeste scenen kanskje når faren ser ut til å forstå at forholdet mellom Margaux og Peter er sykt, og forteller henne at dersom det stemmer at hun lar denne gamle mannen ta på henne er hun død for ham, og han vil kaste henne på gata. Peter bruker mye tid på å bygge seg opp en rolle som far, og i hust hans som er fylt med eksotiske dyr og artige leker blir Margaux stadig mer overbevist om at Peter er den eneste i hele verden som elsker henne og trekker seg mer og mer vekk fra jevnaldrende.

Favoritt-utdrag:

"Pedophiles are masters at deception because they also excel at self-deception: they fool themselves into believing what they do isn’t harmful"

"To be a sex goddess you had to view the world coldly yet treat it with overabundant affection; you had to be brashly childlike yet clearly womanly; you had to pretend you expected nothing, but in reality accept nothing less than everything; you had to tease and charm and flirt and whimper and coo and goad everyone you met."

"Love is what you call a phantom pain. The poets write of it, our great art represents it, it inspires our musicians, but it does not really exist.” He took a long drag from his cigarette. “Like an ulcer you think you have but the surgeon opens you up and finds nothing there. It is a chemical reaction, Keesy. Hormones. People die for it, but no one has ever proven it exists.”

Tanker i ettertid:
Dette er en vanskelig bok å lese. Den er sår og rå, men også ærlig og modig. Den forteller mye om relasjonen mellom den pedofile og offeret, og manipuleringen som foregår. I motsetning til forrige bok jeg leste, Lolita - kan Margaux følelser for Peter, i langt større grad en Lolitas følelser for Humbert Humbert, virke gjensidige. Margaux trenger å tro hun elsker Peter, det er en helt nødvendig vrangforestilling i en traumatisk situasjon. Hun har ingen andre, og føler at ingen andre kan elske henne. Dette misbruket og selvbedraget driver henne inn i en depresjon som er vond å bevitne.

Anbefales: De som jobber i barnevernet, de som har blitt, eller har venner som har blitt utsatt for seksuelle overgrep og de som vil lese en vakker bok skrevet av en veldig modig kvinne.

Karakter: B

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

 
BLOG DESIGN BY DESIGNER BLOGS