fredag 28. oktober 2011

A.Rand - Atlas Shrugged


Oh yes, denne mursteinen (1200 sider) har tatt litt tid, og prosentene har sneglet seg fremover på kindle'n - men det har vært god lesning. Ble ferdig med den på flyet ned til Athen. Jeg har fra før lest Ayn Rand's Fountainhead, og det preger nok bokanmeldelsen litt, på den måten at det blir mye av det samme. Jeg ga Fountainhead A, så det er kanskje litt dårlig gjort å gi Atlas Shrugged en B, men tilsammen 1920 sider ( Fountainhead var 720 sider) med karakter som var helt statiske - fordi de utelukkende var personifiseringen av verdier og ideologier, ble litt i meste laget for meg på slutten der. Alt i alt vil jeg egentlig si at Atlas Shrugged var en bedre bok enn Fountainhead og at alle som er samfunnsinteresserte bør lese den.

Forfatter: Ayn Rand

Tittel: Atlas Shrugged (2005, Centennial Edition, Kindle Edition)

I et nøtteskall: Produsenter, bedriftseiere, oppfinnere, entreprenører og kapitalister, alle som har skapt arbeidsplasser og i all tid har blitt kalt grådige av de som ikke har skapt noe, konkluderer med at utakk er verdens lønn, og gjør det utenkelige - de forlater millionselskapene sine, går på streik og betrakter på avstand panikken bre seg.

Favoritt-utdrag:

Oh her er det mange!

“if you saw Atlas, the giant who holds the world on his shoulders, if you saw that he stood, blood running down his chest, his knees buckling, his arms trembling but still trying to hold the world aloft with the last of his strength, and the greater his effort the heavier the world bore down on his shoulders—what would you tell him to do?” “I . . . don’t know. What . . . could he do? What would you tell him?” “To shrug.”

“Francisco, what’s the most depraved type of human being?” “The man without a purpose.”

“You see, Dr. Stadler, people don’t want to think. And the deeper they get into trouble, the less they want to think. But by some sort of instinct, they feel that they ought to and it makes them feel guilty. So they’ll bless and follow anyone who gives them a justification for not thinking"

"It’s the person who would sell his soul for a nickel, who is loudest in proclaiming his hatred of money—and he has good reason to hate it. The lovers of money are willing to work for it. They know they are able to deserve it. “Let me give you a tip on a clue to men’s characters: the man who damns money has obtained it dishonorably; the man who respects it has earned it."

"
There’s no way to rule innocent men. The only power any government has is the power to crack down on criminals. Well, when there aren’t enough criminals, one makes them. One declares so many things to be a crime that it becomes impossible for men to live without breaking laws. Who wants a nation of law-abiding citizens? What’s there in that for anyone?"

"I SWEAR BY MY LIFE AND MY LOVE OF IT THAT I WILL NEVER LIVE FOR THE SAKE OF ANOTHER MAN, NOR ASK ANOTHER MAN TO LIVE FOR MINE."

Tanker i ettertid: Jeg er så ambivalent i forhold til denne boken, for på en måte har jeg lyst til å sette meg på min røde kjæreste og lese alle de 1200 sidene høyt, fordi det er så mye jeg syntes er så riktig her, men jeg vet med meg selv at både han og jeg hadde sovnet 200 sider inn i boka. Jeg tror jeg skal nøye meg med å lese noen av de 72 highlightede delene av boka. Den er virkelig gull.

Anbefales: Høyrefolk kommer til å elske den, og resten av partispekteret trenger å få den opplest om enn under tvang.

Karakter:B+

1 kommentar:

  1. Så morsomt at du også er så glad i Ayn Rand.. Denne boken leste jeg sommeren da jeg fylte 16 og det er uten sammenligning min livs største leseopplevelse.. Med ungdoms iver var jeg helt og holdent bergtatt.
    --Har siden lest nesten alle bøkene hennes, og er enig i at karakterene osv er statiske. Og dialogen er ikke så god. Og handlingen tar litt av. Osv. Men likevel, Atlas Shrugged er og forblir en av de viktigste bøkene i mitt liv. Jeg absolutt elsker den og leser den om igjen jevnlig. Den er spennende, utfordrende og talen til Fransisco d'Anconia om penger er jo genial...

    SvarSlett

 
BLOG DESIGN BY DESIGNER BLOGS