lørdag 4. juni 2011

J.Harstad - Hässelby

Det begynner å bli en stund siden nå, at jeg satt på bar og hørte Frode fortelle om en genial bok. Den handler om Albert Åberg som har blitt voksen, og alt er helt jævlig, sier han. Jeg ler og tar en stor slurk mojito. Jeg bestemmer meg med en gang for at denne boken skal jeg lese. Jeg noterer meg navnet, men glemmer det like fort. Helt til jeg ramler over boken på Ark litt over et halvt år senere


Tittel: Hässelby (2007)

Forfatter: Johan Harstad

I et nøtteskall:
Albert Åberg som voksen, og alt er helt jævlig. (Frode sa det greit) kombinert med historiens største ryddesjau.

Favorittutdrag:
"Tålmodighet er et parti folk forlengst har sluttet å stemme på"

"Du vet, når man ser statistisk på det later det til å finnes tre grunnleggende regler for å kunne regnes som et normalt menneske: 1) Man skal ønske seg, og senere ta bilsertifikatet før man er 20, 2) Man skal sette inn alle ressurser på å finne seg en kone/mann/familie, med unger, to biler, enebolig eller leilighet over 120kvm, og ikke minst 3) man skal oppgi alle politiske synspunkt som tilhører venstresiden og begynne å stemme blått før fylte førti, samtidig som man anser sin fortid som en tid med naive, romantiserende idealer. Først når man stemmer blått, mot høyere skatter og for økt privatisering, er man voksen. Avvik fra en eller flere av disse reglene oppfattes som barnslig obsternasighet."

Tanker i ettertid: Jeg forstod til å begynne med ikke den brå overgangen fra det konkrete til det jeg opplevde som abstrakt, men jo mer jeg tenker på det jo mer genialt er det. Boken er i sin helhet fantastisk men tredje og siste del gjør boken uforglemmelig. Demonteringen har begynt.

Anbefales: Du trenger egentlig ikke å noengang ha likt Albert Åberg, for det gjorde aldri jeg - men jeg kan love deg at du kommer til å være nokså begeistret for Johan Harstad før du har bladd så alt for mange sidene.

Karakter: A

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

 
BLOG DESIGN BY DESIGNER BLOGS